Verborgen Vallei

Door Astrid PaterVele mensen zijn al eens op schattenjacht. Er bestaan genoeg verhalen over Inka-tempels waar flinke schatten te vinden zijn of over Atlantis de gezonken stad die van goud is gemaakt. In Verborgen Vallei gaan de avonturiers echter op zoek naar een flinke schat in de Himalaya. In een oude Tibetaanse tempel schijnt er namelijk een inscriptie te liggen die exacte ligging van de Verborgen Vallei weergeeft waar een flinke schat ligt.

Tibetaanse Tempel
Verborgen Vallei is een spel dat uit twee rondes bestaat. Voordat je de weg naar de Verborgen Vallei kunt vervolgen, moet je natuurlijk eerst de inscriptie uit de tempel te pakken zien te krijgen. Elke speler krijgt afhankelijk van het aantal spelers kaarten in handen waarmee hij de vier avonturiers (je speelt met alle pionnen) kan verzetten. Op het speelbord liggen op bepaalde plaatsen fiches. Wie op een fiche terecht komt draait deze om en voert de opdracht uit. Zo kun je munten of diamanten krijgen, of mag je bijvoorbeeld een andere avonturier nog een aantal plaatsen verzetten. De speelronde eindigt als er een avonturier in de Tibetaanse Tempel eindigt.

Verborgen Vallei
Aan het einde van de eerste ronde wordt de rondescore opgemaakt. Afhankelijk waar avonturiers op het speelbord zijn geŽindigd kun je munten verdienen of verliezen. Dit hangt mede af van de kaarten die je in een betreffende kleur nog in je hand hebt. Een blauwe avonturier in de tempel levert 3 munten op per blauwe verplaatskaart die je nog in handen hebt. Na het bepalen van de score wordt het speelbord omgedraaid en wordt de reis naar de Verborgen Vallei op eenzelfde manier vervolgd. Op de route naar de Verborgen Vallei zijn er echter wel hangbruggen. Is daar eenmaal een avonturier overheen dan kan valt de burg uiteen en kan deze niet meer gebruikt worden. Een snelle avonturier kan dus korte routes blokkeren zodat de andere avonturiers langs andere wegen moeten. Aan het einde van deze ronde wordt de eindscore opgemaakt en krijgen de spelers met de meeste diamanten nog extra munten.

Speel je kaarten slim
Verborgen Vallei is een spel dat weinig uitleg behoeft en je zo onder de knie hebt. Het is een kwestie van slim je kaarten uitspelen. Voorkom dat je kaarten hebt van avonturiers die in een negatief scorevak staan en probeer er voor te zorgen dat jij als eerste op de twee eindpunten komt. Dat levert je altijd wat extra's op. Omdat alle spelers ook alle avonturiers mogen verzetten, moet je goed bedenken wat je doet. Wil je bijvoorbeeld een bepaald fiche te pakken krijgen, ga er dan niet twee plaatsen voor staan. De kans is groot dat een andere speler het fiche zo voor je neus wegkaapt. De openliggende fiches kun je ook flink in je voordeel gebruiken. Een openliggend fiche is actief en elke keer als een avonturier er op uitkomt, moet opnieuw de opdracht van het fiche worden uitgevoerd.

Conclusie
Reiner Knizia weet met Verborgen Vallei weer een leuk en toegankelijk spel te maken. Het spel is makkelijk te leren en speelt snel weg waardoor je na afloop van het spel gauw nog een potje gaat spelen. Daarnaast is het spel ook nog eens mooi uitgevoerd en dat draagt alleen maar bij aan het speelplezier. Zeker een aanrader voor tijdens de feestdagen!Uitgever: Hasbro
Speelduur: -
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 24,95

 

. : B A N N E R S : .