Villa Paletti

Door Astrid PaterVilla Paletti is ontstaan uit het verhaal van de jonge Paletti die het luchtkasteel van zijn vader wilde afbouwen. Met de pilaren op de begane grond, die niet in gebruik waren, bedacht Paletti een plan. Deze kon hij omhoog takelen om zo nog meer verdiepingen te bouwen. En dat is precies het spelprincipe van 'Villa Paletti'.

De basis
Het spel begint op de bodem. Alle pilaren worden op het ronde oppervlak (de bodem) geplaatst, en daarop wordt de eerste verdieping gelegd. Om de beurt halen de spelers een pilaar van hun eigen kleur onder de eerste verdieping vandaan om deze op de hogere verdieping te zetten. Dit gaat net zo lang door tot een speler geen pilaar van zijn eigen kleur weg kan halen zonder dat Villa Paletti instort. Dan wordt de volgende verdieping op de pilaren gelegd en gaat het spel verder.

De bouwmeestersteen
Het spel is afgelopen wanneer Villa Paletti instort of wanneer er geen pilaren meer verzet kunnen worden. De winnaar is de speler die de bouwmeestersteen in zijn bezit heeft. Is dit overigens de speler die de Villa doet instorten, wint de persoon die daarvoor de steen in het bezit had. De bouwmeestersteen kun je in je bezit krijgen door punten te scoren. Er zijn drie maten pilaren die elk een bepaalde waarde hebben. De speler die de hoogste score aan pilaren op een verdieping heeft liggen, krijgt de bouwmeestersteen in zijn bezit. De puntentelling begint overigens elke nieuwe verdieping weer opnieuw. Daarnaast blijft bij gelijke stand de bouwmeestersteen in het bezit van de speler die de steen al voor zich heeft liggen.

Houten uitvoering
Villa Paletti is verkrijgbaar in een mooie houten uitvoering. Hout leent zich goed voor dit type spellen. Zowel de pilaren als de verdiepingen zijn zo steviger, dan wanneer het hard plastic zou zijn. Daarnaast komen de kleuren zo ook beter uit. Bovendien geldt dat hoe verder het spel vordert, hoe lastiger het wordt om een stabiele Villa te bouwen. De pilaren laten zich dan ook niet altijd even simpel weghalen onder de verdiepingen. Gelukkig zit er bij het spel een haakje, waarmee je de pilaren iets makkelijker weg kan krijgen, want je mag de andere pilaren ook niet aanraken of verzetten.

Conclusie
Villa Paletti is een leuk en spannend bouwspel. De dreiging dat het luchtkasteel ineenstort, houd je als speler wel bezig. Het spelprincipe is eenvoudig, de uitvoering is mooi, en de spelduur niet al te lang. Deze combinatie van factoren maakt het spel uiterst geschikt voor iedereen van 8 jaar en ouder. Zet de bodem met de pilaren en de eerste verdieping klaar, ga rond de tafel zitten en bouwen maar.
Uitgever: Jumbo
Speelduur: 20-30 min.
Auteur: Bill Payne
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .