Viva Il Re

Door Martijn Kragtwijk

Politiek is gewoon een spelletje, zegt men... dat moeten de makers van Viva il Re ook gedacht hebben, toen ze dit nieuwe spel bedachten. De koning zoekt een troonopvolger, en er zijn 13 kandidaten. De spelers hebben elk zo hun voorkeur en moeten onderling uitvechten wie de nieuwe koning wordt. Dit alles zonder van elkaar te weten wie welke kandidaat steunt. Dat staat dus garant voor bluf, misleiding, geheime samenzwering en alle andere zaken die de politiek zo'n leuk spel maken!

Het spel
De 13 aspirant-heersers staan op een politieke ladder, die tot aan de troon leidt. Om beurten laten de spelers een kandidaat 1 stap stijgen, en als hij/zij hierdoor bij de troon komt volgt er een stemronde. Alle spelers mogen nu voor of tegen deze wannabe-koning stemmen, en hierbij zullen ze zich laten leiden door hun geheime lijst met 6 voorkeurskandidaten. Als iedereen 'voor' stemt is de ronde afgelopen en worden de scores bepaald, maar als 1 of meer spelers 'tegen' hebben gestemd, wordt de kandidaat uit het spel gehaald en gaat het ladderklimmen weer verder. Maar... iedereen mag maar 2 keer 'tegen' stemmen, en dat maakt het leuk, want je moet dus ook proberen te raden wat je tegenspelers zullen doen. Als je zelf tegen een kandidaat bent, maar zeker denkt te weten dat iemand anders al 'tegen' gaat stemmen, kun je je 'tegen'-stem beter sparen. Maar... als die ander precies hetzelfde over jou redeneert en dus ook 'voor' stemt, krijg je geen van beiden zijn zin!

Conclusie
Viva il Re is een leuk spel, en wordt ook leuker naarmate je het vaker met dezelfde mensen hebt gespeeld. De regels zijn snel geleerd en het spel duurt niet al te lang, maar toch had het -op zich originele- concept wat mij betreft nog wat verder uitgewerkt mogen worden. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als spelers onderling geheime coalities konden vormen. Wat de uitwerking betreft is het jammer dat de speelstukken niet van elke kant even goed te lezen zijn.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20-30 min.
Auteur: Stefano Luperto
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .