Vogelbende

Door Astrid PaterIedereen weet dat wanneer het lente is de boeren weer zaadjes gaan zaaien. Wat iedereen ook weet is dat dan ook de vogeltjes weer naar het boerenland komen om vervolgens de pas gezaaide zaadjes van de grond te plukken en op te eten. Boeren zetten dan ook niet voor niets een vogelverschrikker op het land. Deze moet voorkomen dat niet alle zaadjes opgegeten worden. In De Vogelbende gaat het er nu net om, dat jij, als vogeltje zoveel mogelijk zaadjes weet te verzamelen en naar je nestje te brengen. En wie dat het beste kan, wint het spel.

Spelbegin
Alvorens er kan worden begonnen met spelen, moet het bord speelklaar gelegd worden. In het midden van het bord wordt op een paal de vogelverschrikker gemonteerd. Daarnaast worden er op alle speelvelden, in de vakjes, zaadjes gelegd (de zaadjes zijn houten balletjes). De boer van het land wordt op een speelveld gezet en de spelers zette hun vogeltje in de boom. Als eenmaal alles gereed is, kan de beginnende speler de dobbelsteen werpen.

Vier opties
De dobbelsteen heeft vier verschillende uitkomsten. In de eerste plaats kan er een getal gegooid worden. Met je vogeltje ga je het gegooide aantal ogen op het speelbord vooruit en mag van het veld een zaadje pikken. Een zaadje pik je op met behulp van een pincet. Je klemt het houten balletje vast en brengt het naar je eigen nestje. Wie dit lukt, mag het zaadje houden. Valt het zaadje uit je pincet voordat je het nestje hebt bereikt, dan moet je het zaadje terugleggen. Ten tweede kan er een vogeltje op de dobbelsteen verschijnen. Met je vogeltje mag je naar een willekeurig speelveld vliegen en een zaadje proberen te pakken.

Boer en Vogelverschrikker
Ook kan er een boer gegooid worden en komt hij in actie. Op het veld waar hij staat, verandert een zaadje in een bloemetje (je legt een bloemenkrans op een zaadje). Dan verschuift de boer een speelveld. Alle vogels op het veld worden door hem verjaagd en gaan terug naar de boom. Ten slotte zaait de boer het veld weer vol met zaadjes. Het laatste wat er gegooid kan worden is de vogelverschrikker. Er wordt aan de vogelverschrikker op het bord een slinger gegeven en van de velden waar hij dan naar wijst, moeten alle vogels de dichtstbijzijnde boom in vluchten. Is dat een eigen boom, niks aan de hand. Wanneer het om een boom van een medespeler gaat, geef je die persoon een zaadje uit je eigen voorraad.

Conclusie
De Vogelbende is alweer een geslaagd kinderspel uit de serie houten spellen die Ravensburger op de markt heeft gebracht. Het spel vraagt om enige behendigheid doordat de zaadjes met een pincet vervoerd moeten worden. En dat kan soms nog best wel eens lastig zijn. Het spel heeft verder een grote geluksfactor en vraagt niet te veel inzicht van de kids. Een nadeel in het spel is het draaien aan de vogelverschrikker, dat gaat helaas niet al te soepel. En dat is dan toch wel jammer gezien de rest van het spel zeer mooi afgewerkt is. Wie zich elke keer weer vermaakt met spellen uit deze houten serie, mag ook zeker De Vogelbende niet in de winkel laten liggen.
Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 25-30 min.
Auteur: Kai Haferkamp
Spelers: 2-4
Leeftijd: 5-10
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .