Volgende Patiënt

Door Astrid PaterOp 8-jarige leeftijd ben je al een flink aantal keer ziek geweest. De bof, mazelen en een verkoudheidje zijn waarschijnlijk allemaal al een keer aan komen waaien. In Volgende Patiënt ga je virussen bestrijden door ze te verslaan in een rechtstreeks duel. Maar voor je een duel aan kunt gaan, moet je natuurlijk wel hebben bewezen het een ander over het menselijk lichaam te weten. Door vragen goed te beantwoorden kun je viruspolitiefiches verzamelen die het virus kunnen bestrijden.

Versla het virus
Wie als speler het lukt om als eerste de vijf verschillende virussen te verslaan die wint het spel. Maar zoals gezegd, moet je dan eerst beschikken over viruspolitiefiches en die kun je weer verdienen door vragen goed te beantwoorden. De vragen zijn in twee groepen verdeeld: de wat makkelijkere en de wat moeilijkere vragen. Bij goede antwoorden leveren deze twee of vier viruspolitiefiches op. De vragen zijn allemaal multiple choice, dus wie een antwoord niet weet, kan nog altijd een gokje wagen. De vragen zijn verder voor de jongste spelers van een goed niveau. Soms wat makkelijk, maar soms ook zeker iets waar ze echt over na moeten denken.

Dobbelen
Maar nu het bestrijden van het virus. Zoals in het echte leven zijn sommige virussen wat sterker dan andere. Wie een virus uitdaagt, komt er al gauw achter hoe sterk deze is (1, 2, 3, 4 of 5 virusfiches sterk). Het getal op het virus geeft aan hoeveel fiches er weggespeeld moeten worden en dat gebeurt door te dobbelen. Wanneer jij of een virus over meer dan drie fiches beschikken, dan wordt er met drie dobbelstenen gegooid. Na de worp worden de dobbelstenen van hoog naar laag naast elkaar gelegd. Het virus verliest wanneer jij sterker of op zijn minst even sterk bent (je gooit hoger of gelijk aan). Per gooibeurt kunnen er dus drie fiches verloren gaan. Een virus is verslagen wanneer alle fiches op zijn. Een virus wint wanneer je eigen fiches op zijn.

Conclusie
Het dobbelonderdeel in Volgende Patiënt doet heel erg aan risk denken en is wel een leuke manier om het virus te overwinnen. Het is eigenlijk het leukste onderdeel van het spel (ook al zullen velen ook voldoening krijgen uit het goed beantwoorden van vragen). Een nadeel van Volgende Patiënt is dat het aantal vragen te beperkt is. Je zult na een aantal keer spelen al gauw weer dezelfde vragen tegenkomen en dat is wel jammer. Daardoor heeft het spel geen lange houdbaarheidsdatum en het kan dan nog zo leerzaam zijn, uiteindelijk blijft het dan toch in de kast liggen.
Uitgever: Jumbo
Speelduur: 30 min.
Auteur: Kai Haferkamp
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .