Wijsneus

Door Astrid Pater

Bij ons thuis is 30 Seconds een favoriet kennisspel. Er komt de nodige kennis van beide partijen bij kijken en de competitiviteit is hoog. Wijsneus is een nieuw kennisspel waarbij ook zeker de strijdlust onder de spelers te voelen is. Wie weet het snelst een antwoord naar aanleiding van de aanwijzingen die worden gegeven.

Wie, wat of waar ben ik?
In Wijsneus is het de bedoeling om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Dit kan door het snel en goed beantwoorden van de wie, wat of waar ben ik vraag. Of de breinbrekervraag. Alle spelers doen mee bij het beantwoorden van de vraag. De speler die de vraag voorleest, leest de aanwijzingen een voor een op. Wanneer een speler de vraag fout beantwoordt, doet hij deze ronde niet meer mee. Wanneer alle spelers het juiste antwoord niet weten, mag de lezer van de vraag vooruit.

Moeilijkheidsgraad
De breinbrekervragen zijn soms heel makkelijk en soms ook heel erg moeilijk. Tip: let goed op bij biologie. Het kan nog wel eens zinvol zijn. Over het algemeen zijn de wie, wat of waar ben ik vragen goed te doen. Eigenlijk is de laatste hint die op die kaarten staat te gemakkelijk. Je krijgt dan een initiaal van het woord dat je zoekt. Je kunt er dus voor kiezen om die laatste hint achterwege te laten om het spel wat lastiger te maken. Het niveau van het spel is prima toegankelijk en de algemene kennis waar om gevraagd wordt heel algemeen.

Pestvakjes
Op het speelbord zijn natuurlijk ook een aantal pestvakjes aanwezig. Zo is er het domoorvakje. Wie hier op terecht komt, mag een ronde niet meespelen. En het vakje waar je drie plaatsen terugmoet spreekt voor zich. Er is ik ook een bonusveld. Dan krijg je een breinbrekervraag speciaal voor jezelf. Bij het goed beantwoorden van de vraag mag je nog een keer met de dobbelsteen gooien.

Conclusie 
De te beantwoorden vragen beginnen met een zeer algemene hint (ik ben een schrijver) en worden steeds specifieker (ik schreef Huckleberry Finn). De kunst van het spel is de balans te vinden in het niet te vroeg roepen van het antwoord (waarschijnlijk fout) en het te lang wachten (dan zijn anderen je voor). Dit maakt het spel leuk. Zeker als je met veel spelers speelt. Hoe meer spelers des te leuker het spel is. Hoewel het spel ook met twee spelers te doen is, raad ik aan zeker met 4 aan de slag te gaan. Dit houdt de strijd in het spel. Wijsneus is een ontzettende leuke aanvulling in het kennisspellengenre. Een absolute aanrader voor de komende feestdagen met een hoog 'nog een potje'-gehalte.Uitgever: University Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-12
Leeftijd: 8+
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .