Wobble

Door Jan Geerling


Identity Games brengt meestal spellen op de markt die van jong tot oud door iedereen gespeeld kunnen worden. Ze mikken altijd duidelijk op een breed publiek. Ook met het behendigheidsspel Wobble is dit weer overduidelijk het geval. Was dit spel in de jaren ‘80 op de markt gekomen, dan had ik de heerlijk foute foto op de speldoos van de familie met overdreven blije grimassen al weer voor me gezien.

Ballen en gaten
Wobble speel je op een wiebelig speelveld dat verdeeld is in vier vlakken. Elk vlak heeft een kleur, en in het midden van het vlak zit een gat. Langs het speelveld loopt een rand waar de spelers schijven kunnen plaatsen en weghalen. Door het plaatsen van de schijven gaat het speelveld bewegen. Het is de bedoeling dat de spelers een balletje dat zich op het speelveld bevind in het door hen gewenste gat laten rollen. Door strategisch plaatsen of weghalen van de schrijven langs het speelveld kan je de bal in de gewenste richting doen bewegen. De spelers mogen natuurlijk niet zomaar los met de schijfjes, de dobbelsteen bepaalt elke beurt hoeveel je mag plaatsen of weghalen.

Pinnetjes en pionnetjes
Elke speler heeft vier gekleurde pinnetjes langs het speelbord staan. Deze bepalen de volgorde van gaten die je tijdens het spelen aan moet doen. Als je de bal dus naar het blauwe gat moet sturen, dan heb je er niks aan als de bal in de buurt van het gele gat rondhangt. Dus maar weer schijfjes plaatsen zodat de bal naar de andere kant van het speelbord hobbelt… euh… wobbelt. Naast de schijfjes kan je in het variaties spel ook nog gebruik van een verzwaarde pion maken. Deze mag de speler plaatsen als hij/zij 1 gooit.

Conclusie
Dit soort spellen komen elk jaar weer op de markt en lijken vaak gedoemd om na één of twee zomers weer uit de schappen te verdwijnen. Veel lange termijn potentie zie ik er vaak niet in. Identity Games geeft zijn spelen vaak wat langer de kans, dus wellicht is Wobble een beter lot beschoren. Heel bijzonder vind ik het spel niet, maar de eenvoud van dit spel zorgt er wel voor dat je lekker snel kan spelen zonder al te veel uitleg. Daarom erg geschikt voor ouders met kinderen. Nadeeltje van dit spel is dat als het bord eenmaal in elkaar zit je het advies krijgt het niet meer uit elkaar te halen. Beetje jammer, want nu past het niet meer in de doos, en berg je het dus lastig op.



Uitgever: Identity Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Ad Bruynzeel
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 24,95

 

. : B A N N E R S : .