Zoom-in

Door Astrid PaterJe kijkt naar de tafel en voor je ligt een groot rond speelbord met tientallen figuurtjes. Daarnaast liggen een stapel kaarten en een tijdklok. Er wordt een kaartje omgedraaid waarop een afbeelding staat, deze is terug te vinden op het speelbord. Je hoort de klok tikken, je hebt 15 seconden om het plaatje op het bord terug te vinden. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de druk groter. Zul je de afbeelding vinden…..?

Zoekplaatje
Zoom-in doet misschien nog wel het meest denken aan de kinderboekenreeks 'Waar is Wally'. Hoewel je nu niet op zoek gaat naar Wally tussen een menigte mensen, ben je wel op zoek naar een bepaalde afbeelding tussen tal van anderen. Het gegeven lijkt eenvoudig, maar in praktijk valt het nog wel eens vies tegen. Zoom-In is een lastig zoekplaatje.

Zoekspel
Het spel heeft vrij simpele regels. De speler draait een plaatje om en moet deze binnen een bepaalde tijd (15 seconden) terugvinden op het speelbord. Ondertussen zoeken de andere spelers ook mee. Lukt het de betreffende speler namelijk niet het plaatje te ontdekken, dan krijgen de andere spelers wanneer zij aan de beurt zijn ook de kans dat plaatje te vinden. Er worden maximaal 4 kaartjes opzij gelegd. Wanneer er vier plaatjes liggen, moet eerst een van deze afbeeldingen gevonden worden, voordat er weer een nieuw kaartje wordt omgedraaid.

Punten scoren
Er zijn verschillende soorten kaarten met elk een hun eigen waarde. Paarse, blauwe en groene kaarten leveren respectievelijk 3, 2, en 1 punten op. Hoe meer punten een kaart waard is, hoe lastiger het plaatje te vinden. De gele kaarten zijn een bepaalde opdracht. Je moet bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd een plaatje vinden, want anders krijg je een punt aftrek. Wie overigens als eerste 15 punten bij elkaar gevonden, wint het spel.

Snel snel
Hoewel de standaardtijd voor het zoeken naar een plaatje 15 seconden is, wordt er aangeraden om met jongere kinderen meer tijd te nemen. Niet geheel onterecht, want het spel is nog best wel pittig. Ook de volwassen beginneling zal in het begin meer dan 15 seconden nodig hebben. Hoe meer ervaring je echter met het spel krijgt, des te minder tijd heb je nodig de afbeelding te vinden.

Conclusie
Zoom-In is een pittig zoekspelletje, wat niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Sommige spelers zullen zich echt blind staren op het speelbord tot het ze letterlijk voor de ogen duizelt. Desalniettemin is het voor jongere spelers een ware uitdaging de plaatjes zo snel mogelijk te vinden. Een leuke variatie op alle andere zoekspelletjes, en zeker een spel met een hogere moeilijkheidsgraad. En voor een ieder die gefrustreerd raakt, doordat een plaatje niet gevonden wordt, heeft Jumbo de oplossing. Op de achterkant van de spelregels staat aangegeven waar de afbeeldingen op het bord terug te vinden zijn.
Uitgever: Jumbo
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2+
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .