Adam & Eva

Door Astrid Pater

Lang geleden werd door God de aarde geschapen. Ook legde hij daarin een tuin aan waarin mens en dieren gelukkig samen leefden. In het Hof van Eden leefde Adam als eerste mens en kreeg daar later metgezel Eva bij. De duivel vond het maar niks zo’n gelukkige bedoeling op de aarde en kwam in de gedaante van een slang het Hof binnen. Daar daagde hij Eva uit een appel van de Boom des Levens te eten. En Eva op haar beurt kreeg Adam zover hetzelfde te doen.

Appeltjes eten
In het kaartspel Adam en Eva is het ook de bedoeling appeltjes te ‘eten’. Goede appeltjes zelf bewaren en op slinkse wijze je tegenstander de foute appeltjes aansmeren. Nu zijn goed en fout natuurlijk relatieve begrippen, zo ook in dit spel. Alle appeltjes hebben een bepaalde waarde, en uiteindelijk is het de bedoeling om met alle appeltjes een zo hoog mogelijke score bij elkaar te verzamelen.

4 bomen
Tussen de spelers in liggen vier bomen. Op elke boom worden twee appeltjes gelegd van dezelfde kleur; rood, groen, geel of blauw. De kaarten worden geschud en beide spelers krijgen zes kaarten. Om de beurt leggen beide spelers een kaart in het midden van de speeltafel. De tegenspeler mag kiezen of hij de kaart zelf wil aanleggen of dat de legger van de kaart dat zelf mag doen. Een kaart moet bij een boom gelegd worden met dezelfde kleur appeltjes als de kaart zelf. Uitzondering daarop zijn grijze kaarten, de zogenaamde jokers, die kunnen aan elke boom gelegd worden

Appeltjes tellen
Wanneer alle kaarten zijn uitgespeeld, wordt er bepaald wie welke appel krijgt. Diegene met de meeste punten bij een boom krijgt het appeltje met de hoogste waarde. Het appeltje met de laagste waarde gaat automatisch naar de andere speler. Zo worden er vier rondes gespeeld en zijn alle appeltjes aan het einde van het spel verdeeld. Extra punten kunnen worden verdiend door van een zelfde waarde alle vier de appeltjes te verzamelen. Hoe lager de waarde van de appeltjes hoe meer bonuspunten deze opleveren. Het is dus tijdens het spel een kwestie van keuzes maken.

De slang
Om het thema ‘Adam en Eva’ goed in het kaartspel te verwerken, wordt er niet alleen van de Boom des Levens gegeten. De appeltjes mogen dan wel lekker smaken, maar ook de duivelse slang komt in het spel terug. Zodra de slang gespeeld wordt, is het aan de speler een keuze te maken aan welke kant van de boom er een kaart verdwijnt. De kaart wordt meteen uit het spel gehaald en telt dus niet meer mee bij de verdeling van de appeltjes. Voor de slang geldt echter de voorwaarde dat deze pas gespeeld mag worden zodra aan beide kanten van de boom al een kaart ligt.

Geluk en tactiek
Deze twee factoren spelen een grote rol bij het spelen van ‘Adam en Eva’. Van geluk is terdege sprake, omdat het spel mede afhangt van de kaarten die je toebedeeld krijgt. En daarbij ook de keuzes van de tegenstander wat hij met jou uitgespeelde kaart doet. Tactiek speelt weer een rol bij het aanleggen van de kaarten aan de bomen. Mik je op de hoogste waarden, of kies je voor extra bonuspunten door alle appeltjes van waarde 3 te verzamelen. Daarnaast is er dan ook nog de kwestie met de slang, wanneer speel je deze kaart uit. Zodra er aan beide kanten een kaart ligt, of wacht je ermee tot aan het einde van de beurt.

Conclusie
Ravensburger staat er om bekend goede kaartspellen uit te brengen voor twee personen. Ook ‘Adam en Eva’ behoort tot deze groep. Het kaartspel weet het thema goed in het spel te verwerken, wat ook niet onbelangrijk is. En daarnaast is het een spannend spel, want elke ronde probeer je toch op slinkse wijze de appeltjes die jij nodig hebt naar je toe te trekken. ‘Adam en Eva’ is in ieder geval weer een spel dat vaak uit de kast geplukt gaat worden.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30 min.
Auteur: Aaron Weissblum
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .