AlexMáxima

Door Astrid Pater

Nu al weer anderhalf jaar geleden was het zover. Willem-Alexander had Máxima ten huwelijk gevraagd op de bevroren hofvijver. Zij heeft volmondig 'ja' geantwoord. Nederland raakte in rep en roer, want eindelijk ging dan toch de kroonprins der Nederlanden in het huwelijksbootje stappen. De twee, met name Máxima, waren ongekend populair. De kenningsmakingstour door Nederland, juichende mensen, zwaaiende Máxima en Alex, met als hoogtepunt de bruiloft op 2 februari 2002. Overal waar je keek zag je oranjegezind merchandise. Puzzels van het bruidspaar, videodocumentaires, koektrommels, koffiemokken en zo vele dingen meer. Zo ook dit vraag- en antwoordenspel.

Verdien 5 fiches
Het spelletje bestaat uit meer dan 250 vragen over het koningshuis. Sommige daarvan zijn meerkeuzevragen, anderen moet je uit je hoofd kunnen beantwoorden. Op elke kaart staan 5 vragen die elk een eigen kleur vertegenwoordigen (de kleuren zijn willekeurig gekozen en staan nergens symbool voor). Het is de bedoeling om bij elke kleur een vraag goed te beantwoorden dan krijg je een fiche in die kleur. Nu komt de belangrijke dobbelsteen in het spel. Op vijf kanten van de dobbelsteen staat de kleur die bij een vraag hoort. Je stelt een vraag bij de bijbehorende kleur. Het zesde vlak van de dobbelsteen is zwart. Als je zwart gooit mag je een willekeurige kleur kiezen waar je dan de vraag van moet beantwoorden (een kleur waarvan je het fiche nog niet hebt dus!).
Beantwoord je een vraag goed waarvan je het fiche nog niet hebt, dan is de volgende speler aan de beurt. Krijg je een vraag waarvan je het fiche al hebt en beantwoord je de vraag goed, dan mag je nog een keer. Net zo lang tot je een fiche wint, of totdat je een vraag verkeerd beantwoord.

Ken je koningshuis
'Stap spelenderwijs in het leven van Máxima en Willem-Alexander' is de subtitel van het spel. Zal ik hierover in discussie gaan, of het laten bij de opmerking dat het 'spelenderwijs in het leven van het gehele koningshuis stappen' is.
Enige kennis over het koningshuis is tot op zekere hoogte van belang. Zo kun je natuurlijk door gokken bij de meerkeuzevragen al een heel eind komen. Maar weet jij onder welke schuilnaam Willem-Alexander meedeed aan de elfstedentocht? Een vraag die je toch echt uit je hoofd moet beantwoorden. Een vraag die menigeen niet als algemene kennis zal beschouwen maar als de vraag 'die je net even moet weten'.

Niet spelen met een koningshuisexpert
Het spel is leuk om te spelen onder twee voorwaarden. Je moet toch wel een beetje oranjegezind en geïnteresseerd zijn, wil het spel je kunnen boeien. Dus republikeinen, laat het spel links liggen. Daarnaast moet je het spel spelen met iemand die geen expert is op het gebied van het koningshuis. De moeilijkheidsgraad van het spel ligt te laag voor de echte kenner. Die kan waarschijnlijk zonder moeite de vragen beantwoorden. Leuk om tegen zo iemand te spelen? Nee dus.

Conclusie
Tot slot is het een spel zonder eeuwigheidswaarde, het is een spel van het moment. Waarschijnlijk blijft het in de kast liggen, totdat Máxima en Willem-Alexander hun eerste kind krijgen. Dan denkt men: "Oh ja, we hebben ook nog dat vraag- en antwoordspel." Daarna zal het echter weer gauw in de kast verdwijnen.Uitgever: Nova Carte
Speelduur: 25 min.
Auteur: -
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 1,00 (gereduceerde prijs)

. : B A N N E R S : .

| Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer