Babel

Door Astrid Pater

Voor een ieder die het verhaal van de toren van Babel niet kent, volgt nu een korte samenvatting. In Babel bedachten de mensen dat ze een toren gingen bouwen zo hoog dat deze tot de hemel zou reiken. Op deze manier hoefden de mensen alleen nog maar de toren te beklimmen om God en de hemel te bereiken. God was het met dit plan niet eens en zorgde voor spraakverwarring. Niemand in Babel begreep elkaar meer, en de mensen konden niet meer met elkaar samenwerken. De toren is dan ook nooit meer afgebouwd.

En nu het spel
Er zit dus een geschiedenis achter de toren Babel die verder niets met het spel te maken heeft. Het doel van Babel is zo veel mogelijk hoogste torens bouwen en daarmee de meeste punten verdienen om het spel te winnen. Vrij simpel zo op het eerste gezicht, maar we kennen 999 Games, als het simpel oogt dan is het dat niet. Er zitten nogal wat ditjes en datjes aan de spelregels vast, die Babel misschien wel onnodig ingewikkeld maken.

Te veel acties
Om te beginnen kunnen er vijf verschillende acties worden ondernomen. Je kunt reizen, vestigen, tempelbouwen, een volksverhuizing ondernemen en de volksvaardigheid opkrikken. Elke actie heeft weliswaar een logische betekenis in het spelletje, maar het duurt toch te veel potjes om ze goed onder de knie te krijgen en niet weer steeds in het spelregelboekje te moeten kijken. Dit komt doordat het niet alleen de acties zijn die je moet leren kennen.

Te veel volken
Je hebt ook nog te maken met de verschillende volkeren. Zo zijn er Assyriërs, Hittiten, Meden, Sumeriërs en Perzen. Elk volk heeft zijn eigen vaardigheid die toegepast kan worden zodra er drie volkenkaarten van hetzelfde volk zijn aangelegd. Zo doen de Hittiten aan bouwlagenroof. Maar alleen drie Hittiten aanleggen is nu niet voldoende, je moet ook weer aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dus mijn mening blijft, het duurt te veel potjes voor je alles onder de knie hebt. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid tijd die je alleen al aan de spelregels besteedt.

Best leuk
De voorbereidingen voor Babel nemen nogal wat tijd in beslag. Voor een goed spel is dat het achteraf waard, helaas kan ik dat niet voor Babel zeggen. Babel is an sich best een leuk tactisch spel. Het bouwen van de torens is zo eenvoudig nog niet. Met een beetje geluk en het slim uitspelen van de Volkenkaarten kun je het je tegenstander een stuk lastiger maken, en natuurlijk jezelf een handje helpen. Uiteindelijk is dat niet genoeg voor een geslaagd spel.

Conclusie
Mijn idee van een goed spel is dat een spel eenvoudig is en de spelregels in maximaal vier pagina’s uitgelegd worden. Er zijn zeker uitzonderingen op de regel, maar dat geldt niet voor Babel. Hoewel het spel best een leuk tactisch spel is, blijft het uiteindelijk toch in de kast liggen. Er zijn namelijk genoeg andere kaartspellen die sneller onder de knie te krijgen zijn. En daarmee dus ook makkelijker uit te leggen aan een nieuwe speler. En voor iedereen die voldoende geduld heeft: Babel hoef je niet per sé uit de weg te gaan. Meer dan een middenmoter onder de kaartspellen wordt Babel echter niet.



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45-60 min.
Auteur: -
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 16,99

. : B A N N E R S : .





t | Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer