Bokken Schieten

Door Astrid Pater

Het leven van de geitenhoeders is niet makkelijk. Om alle gevaren eens en voor altijd achter zich te laten vertrekken ze naar de rotseilanden. En ook dat is geen eenvoudige opgave. Om te overleven moeten de geitenhoeders noch te veel, noch te weinig schapen meenemen.

Overschreid de limiet niet
In een serie van 8 slagen verzamel je geiten voor op het rotseneiland. Pas na 4 slagen weet je hoeveel geiten er op het eiland passen. De speler die na 8 slagen de meeste geiten heeft gevangen zonder de limiet te overschreiden, is de winnaar.

Eilandkaarten plaatsen
Na de eerste vier slagen mag de speler met de laagst gespeelde kaart een eilandkaart plaatsen. Op de eerste eilandkaart wordt een houten geit gezet. Deze wordt op het cijfer gezet dat niet meedoet aan het vormen van het rotseneiland (iedere kaart heeft 2 cijfers waaruit je als speler kan kiezen). Het andere getal vormt de basis voor het eiland. Alle andere eilandkaarten worden aan dit getal gelegd. De speler die de eilandkaart plaatst heeft invloed op het aantal geiten dat op het rotseiland kan overleven. Het is dus interessant om in ieder geval een eilandkaart te plaatsen. De speler die de hoogste geitenkaart speelt, wint de slag. Een gewonnen slag levert geiten op. Afhankelijk van de grootte van het eiland probeer je precies zoveel geiten bijeen te krijgen als op het eiland kunnen overleven.

Variant
Een variant op het basisspel is om van tevoren een aantal speelronden (1 ronde is 8 slagen) af te spreken. Spelers die de geitenlimiet overschreiden krijgen dan geen punten, de speler die de limiet niet overschreid krijgt zoveel punten als dat hij geiten heeft, de speler zonder slagen, krijgt zoveel punten als het cijfer waarop de houten geit na de eerste slag is gezet,

Conclusie
Bokken Schieten is zo'n zeldzaam kaartspel dat weinig tijd in beslag neemt, maar ontzettend vernuftig is in zijn eenvoud. Het is een superleuk kaartspel waar je al gauw na 1 potje, nog een potje en dan nog weer een potje speelt. Je kunt maar beter meteen van tevoren afspraken maken over hoeveel speelrondes je gaat spelen anders houd je niet meer op. Hiermee schiet je geen bok.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 15 min.
Auteur: Günter Burkhardt
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 7,95

. : B A N N E R S : .