Boss Kito

Door Astrid Pater

Het is alweer enige tijd geleden dat gorilla Bokito nogal wat heisa veroorzaakte in dierentuin Blijdorp. Als eenmaal een gorilla het op de heupen krijgt, is het uitkijken geblazen. De gorilla's op het eiland van Boss Kito proberen deze aap rustig te houden en met bananen voordeeltjes bij hem los te peuteren.

Bananen
In Boss Kito moet je zoveel mogelijk punten te zien verzamelen door kaarten te winnen. De speler met de meeste punten na 9 ronden wint het spel. Bananen spelen een sleutelrol in dit spel. Daarmee kunnen namelijk kaarten (die punten waard zijn) binnengehaald worden. Bij aanvang van het spel worden de 5 gekleurde Boss Kito kaarten in het midden van de ttafel gelegd. Daaronder komen de voordeelkaarten te liggen. 5 gedekte stapels van 9 kaarten. De spelers krijgen allemaal 5 bananenkaarten en 3 bananenfiches.

Ennnn.....actie!
In iedere speelronde, te beginnen met de startspeler, komen de spelers in volgorde van de wijzers van de klok in actie. Dit herhaalt zich in een speelronde 4 keer. Wie aan de beurt is mag 1 van de 5 mogelijk acties uitvoeren: een bananenkaart uitspelen, bananenfiches uitspelen, een bananenkaart van de stapel trekken, 3 bananenfiches uit de voorraadpot halen of een willekeurig aantal bananenkaarten uit de hand omwisselen voor datzelfde aantal bananenkaarten van de stapel.

Voordeeltjes binnenhalen
Een voordeeltje haal je binnen doordat jij er het meeste op hebt geboden. Dat doe je door een bananenkaart in de juiste kleur bij de Bos Kito-kaart van dat voordeeltje te leggen. Een bananenkaart is 3 punten waard. Een bananenkaart kun je versterken met bananenfiches. Een bananenfiche is een punt waard. In de actie bananenfiche mag je op 1 kaart 2 banenfiches leggen of twee keer 1 bananenfiche op twee verschillende kaarten. Leggen spelers evenveel punten bij een voordeelkaart neer, dan wint niemand de kaart. Een voordeelkaart waar niemand bananen bijlegt verdwijnt ook uit het spel. Een gewonnen voordeelkaart levert naast punten soms ook een extra voordeeltje op. Je mag de startkaart bij een andere speler leggen, of je krijgt een extra bananenkaart of -fiche.

Zelfde soort
Van de kaart die 9 punten waard is, zijn 9 kaarten in het spel, van de kaart die 8 punten waard is, zijn er 8 in het spel en zo verder. Wanneer jij de meeste kaarten van een bepaald soort heb, levert dit jou de maximale score op. Als jij 5 kaarten van nummerwaarde 9 hebt, dan krijg je 9 punten. Hebben twee spelers 4 kaarten van nummerwaarde 9, dan krijgen beide spelers 9 punten. Voor alle kaarten die je in hand hebt waar je niet de maximale puntwaarde voor hebt gescoord, krijg je toch een punt. Houd dus goed in de gaten welke kaarten jouw medespelers al in het bezit hebben.

Conclusie
Boss Kito is een leuk en enerverend kaartspel. Je moet elkaar goed in de gaten houden, want voor je het weet heb je net een kaart te weinig om het maximum aantal punten te pakken te krijgen. Maar je moet ook goed bedenken welke acties je in een ronde uitvoert. Niet alleen voor die ronde, maar ook de daarop volgende rondes. Geef je te snel je bananenkaarten uit, dan moet je de volgende ronde misschien alleen maar kaarten pakken en kun je niet meebieden. Dat kan nog wel eens vervelend uitpakken. Boss Kito is niet duur en gaat menig spelavond mee. Je hebt even 1 of 2 oefenpotjes nodig om er in te komen, maar dan kun je helemaal los!Uitgever: QWG Games
Speelduur: 45 min
Auteur: Michael Schacht
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 14,95

. : B A N N E R S : .