Casanova

Door Astrid Pater

In een reeks van snelle kaartspellen van het Italiaanse Kidult Game komen we ook voorbij Casanova. Een eenvoudig blufspelletje waar er hoog ingezet kan worden. De inzet valt misschien nog wel mee. Maar wie goed op elkaar let en de dobbelstenen en kaarten goed weet te spelen, kan nog wel eens met de meeste muntjes eindigen. Eigenlijk een soort poker en ook weer niet.

Hoeveel dobbelstenen
Alle spelers krijgen kaarten met de waardes van 1 tot 13. De speler die begint bepaalt met hoeveel dobbelstenen hij gaat gooien. Dat zal 1, 2 of 3 zijn. Wanneer er met 2 of drie dobbelstenen gegooid wordt, dan wordt er verwacht dat de uitkomst respectievelijk 7 of 10/11 zal zijn. Alle spelers leggen een muntje in en afhankelijk van het aantal dobbelstenen waarmee gegooid gaat worden zetten de spelers blind een kaart in. Alle kaarten met een waarde lager dan de uitkomst van de dobbelstenen zijn potentiële winkaarten, alles gelijk aan of erboven zijn verlieskaarten. Nadat er gegooid is gaan we fase twee in.

Kaarten waarderen
De startspeler zet nog een muntje in of hij past. Vervolgens doen de rest van de spelers beurtelings hetzelfde. Nu is het tijd om te kijken welke kaarten de spelers hebben gespeeld. De speler met de kaart met de hoogste waarde onder het gegooide wint de pot. Zijn er meerdere spelers met dezelfde hoge kaart dan wordt de inzet verdeeld. Elke gespeelde kaar wordt voor de speler neergelegd en doet niet meer mee. Echter, voor een volgende ronde weet je welke kaarten er al gespeeld zijn en daar kun je rekening mee houden als je aan het spelen bent. En dit gaat twaalf rondes door. Wie dan de meeste muntjes heeft wint het spel.

Conclusie
Casanova is ook weer een eenvoudig en inventief kaartspelletje uit de Kidult Game kast. Heel wat anders dan we van ze gewend waren, maar desalniettemin erg leuk. Ook al is Casanova geschikt voor twee personen, het is leuker met tenminste drie spelers. Dan is er iets meer concurrentie en variatie in het spel en wordt het wat spannender. Net als voor de andere kaartspellen die Kidult Game heeft uitgebracht geldt dat het leuk is voor tussendoor, maar niet geschikt als avondvullend spelletje.Uitgever: Kidult Game
Speelduur: 20-30 min.
Auteur: Niek Neuwahl
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

">Colofon | Disclaimer