Cluedo: Het Kaartspel

Door Astrid Pater

Cluedo: Het Kaartspel is gebaseerd op Cluedo het bordspel. Voor Identity Games is dit het tweede spel dat van een bordspelversie naar een kaartspelversie wordt verteld. En zeker met een gouwe ouwe als Cluedo, begeef je je als spellenmaker op glad ijs. En hoe glad is het ijs precies?

Wie, wat, waarheen?
De drie vragen uit het originele cluedospel zijn wie, wat en waar (Wie heeft Dr. Black vermoord, met welk wapen en in welke kamer?). In Cluedo: Het Kaartspel zijn deze vragen een tikje aangepast: wie heeft de Heer Overschot vermoord en is gevlucht naar welke plek met wat voor voertuig? De vragen zijn misschien aangepast, het concept is nog immer hetzelfde. Het raadsel moet worden opgelost, en dader moet worden gepakt.

Alibi en Speurkaarten
Het is tijd om het spel te gaan spelen. Er woorden drie alibikaarten getrokken die de moordenaar, voertuig en vluchtbestemming bepalen. Dan worden de overige kaarten geschud en verdeeld over de spelers. Vervolgens krijgt elke speler een speurkaart: hier staan aanwijzingen op waarmee de betreffende speler informatie kan verzamelen. Zo kan er aan een medespeler gevraagd worden alle voertuigen te laten zien, of kan een speler zelf een vermoeden over de moord uiten.

Vluchtbestemmingen
Net als in het bordspel kan er alleen een vermoeden worden uitgesproken op de omgedraaide vluchtbestemming. Bij aanvang van het spel worden alle vluchtbestemmingen met de rug naar boven op de stapel speurkaarten gelegd. De speler die aan de beurt is, draait een vluchtbestemming om en daar bevindt hij zich, en kan hij een vermoeden uiten. Het kan echter zijn dat de speler een speurkaart heeft die aangeeft dat er ook vanaf een andere bestemming een vermoeden uitgesproken kan worden.

Geluksfactor
Waar in het originele Cluedo nog een hoop afhing van de dobbelsteen, is deze (on)geluksfactor verdwenen. Elke speelbeurt kan er wat geleerd worden over de moordenaar en zijn verblijfplaats. Je hoeft nu immers niet meer van kamer naar kamer te wandelen. In het kaartspel gaat het nu meer om tactisch vragen en zit de geluksfactor een beetje in de speurkaarten die je krijgt.

Conclusie
Hoewel Cluedo: Het Kaartspel niet veel onderdoet aan het bordspel, is toch het bordspel meer aan mij besteed. Naast het feit dat het er mooier uitziet, word je als speler ook wel eens van de ene kant van het bord naar een kamer aan de andere kant van het bord gesleept. Ik mis dat element toch in het Cluedo kaartspel. De spanning is voor mij minder groot. Daarentegen is het spelconcept bijna gelijk en is een kaartspel een stuk eenvoudiger mee te nemen op vakantie dan een bordspel.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Phil Orbanes
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 11,95

. : B A N N E R S : .