Crazy Derby

Door Astrid Pater

We kennen genoeg sprookjes waarin dieren het tegen elkaar opnemen op het gebied van sport. Misschien is het bekendste sprookje nog wel de haas en het schildpad. Nou buiten het spelidee om dat er een dierenrace is heeft Crazy Derby verder niks met sprookjes te maken. De speler die als eerste 100 punten bij elkaar racet, wint het spel.

Beestjes verzamelen
De kaarten worden geschud en iedere speler krijgt zes kaarten. Op de kaarten staan afbeeldingen van dieren die elk een bepaalde waarde hebben. Stel je hebt de olifantenkaart met waarde vijf, dan moet je vijf olifantenkaarten aanleggen om de race te winnen. Voor een giraf zijn dat er drie en voor een schildpad bijvoorbeeld zeven. Vijf olifantenkaarten zijn dan 5 x 5 = 25 punten waard. Alle andere spelers die ook nog olifantenkaarten open voor zich hebben liggen krijgen daar punten voor. Aantal kaarten maal de waarde van de kaart.

Star- en Loserkaarten
In het spel komen per dier ook Star- en Loserkaarten voor. Een Star-kaart staat voor twee kaarten. Stel je hebt al drie olifanten liggen en je legt een Star-kaart aan, dan kom je door de dubbele waarde van een Star-kaart op vijf olifanten uit. Echter geldt er geen dubbele waarde voor de Star-kaart bij de puntentelling. Met een Loser-kaart kun je een kaart bij een ander weghalen. Zo duurt het langer voordat een tegenspeler het rijtje vol heeft en de race wint.

Risico
Bij Crazy Derby is eigenlijk de belangrijkste vraag of je risico’s durft te nemen. Een race waar maar drie kaarten voor nodig zijn is sneller gelopen dan een race waar zeven kaarten voor nodig zijn. Je neemt dus een risico door te kiezen voor een langere race, maar deze levert dan wel weer meer punten op. Keuzes, keuzes, allemaal keuzes die je moet maken. Nee, een Crazy Derby is niet zo maar gewonnen.

Crazy Chicken
Vorig jaar bracht Ravensburger het kaartspel Crazy Chicken uit voor twee personen. Ook daar moesten er beestjes verzameld worden. Echter kreeg de persoon die de meeste kaarten van hetzelfde dier aanlegde de punten. Crazy Derby doet toch een beetje denken aan Crazy Chicken alleen dan voor meer personen. En toch is Crazy Derby een leuk kaartspel. Met twee spelers is het leuk om te spelen (kies er dan wel voor om voor meer dan 100 punten te spelen), en met meerdere spelers is het ook goed om te doen. Dan moet je je tegenstanders alleen wel extra goed in de gaten houden

Conclusie
Crazy Derby is een leuk kaartspel voor zowel twee als meerdere personen. Waar je bij twee personen nog overzicht hebt, verlies je dat bij meerdere spelers. Je kunt er dan voor kiezen om van elke race die op tafel ligt zelf een kaart aan te leggen. Misschien krijg je dan geen volledige score, je snoept wel steeds een beetje mee. Ook dat levert uiteindelijk punten op. Crazy Derby leent zich als spel zeer goed voor tijdens vakanties. Het spel is snel te leren en met het hele gezin te spelen omdat het eenvoudig is. Ravensburger begint 2004 goed met haar nieuwe spellen.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .