Dr. Jekyll & Mr. Hyde

Door Astrid Pater

Het ultieme goed en het ultieme kwaad worden gepersonifieerd in Dr. Jekyll en Mr. Hyde. De eerste is een vriendelijke wetenschapper waar geen kwaad woord over wordt gerept. De tweede een bloeddorstige moordenaar zonder enig gevoel. In dit kaartspel nemen deze twee mannen het tegen elkaar op. Een van de twee moet worden uitgeschakeld om een 'rustig' leven te leiden.

2 Teams
De vier spelers worden in twee teams verdeeld. Een Dr. Jekyll-team en een Mr. Hyde-team. Er zitten 28 kaarten in het spel, waarvan 14 bij het Dr. Jekyll-team horen en 14 bij het Mr. Hyde-team. Het is de bedoeling om door slagen te winnen, punten te verzamelen. Het team dat het eerste 1000 punten of meer haalt, wint het spel. Punten verdien je dus door slagen te winnen.

Laat de ander aanleggen
De kaarten worden geschud en verdeeld. Iedere speler krijgt zowel Jekyll- als Hydekaarten. Een slag om punten gaat als volgt in zijn werk. De spelers van een team zijn verplicht een kaart te spelen dat bij hun team hoort. Hier komt echter de speciale regel bij kijken dat een speler mag kiezen wie de kaart aanlegt. Dat kan hij zelf zijn, zijn partner, maar ook een van de tegenstanders. Niet iedereen in het spel heeft altijd een zelfde aantal kaarten als de anderen.

Klaverjassen
Hoewel dit kaartspel in beginsel aan klaverjassen doet denken, is het natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Alleen al het idee dat je anderen een kaart kunt laten aanleggen is al anders. En maakt het spel ook interessant en tactisch. Daarnaast zitten er in het spel twee kaarten waardoor er een extra ronde gespeeld moet worden. De eerst gespeelde kaarten blijven liggen, en diegene die de volgende slag wint, krijgt alle kaarten in plaats van vier.

Tactiek
Dr. Jekyll en Mr. Hyde heeft een hoog tactiek gehalte. Je moet goed in de gaten houden welke kaarten al zijn gespeeld. Op deze manier kun je de nog niet gespeelde kaarten daarop laten inhaken. Dan is er ook nog de tactiek van de tegenstander een kaart voor jou laten aanleggen. Dat maakt het alleen maar interessanter, want je weet niet welke kaarten de tegenstanders (of zelfs je medespeler) hebben.

Conclusie
Dr. Jekyll en Mr. Hyde is een interessant en tactisch kaartspelletje. Het is heel leuk om te zien hoe spelers elkaar de das om kunnen doen door een tegenstander een kaart te laten aanleggen. Het puntentotaal van 1000 is wel wat veel, dus dat kun je zo aanpassen naar 500. Is het spel ook wat sneller klaar. Om alles nog even samen te vatten, Dr. Jekyll & Mr. Hyde is leuk, interessant, tactisch en spannend.Uitgever: Bambus Spieleverlag
Speelduur: 60-90 min.
Auteur: -
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

rsnelspel.html">Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer