Duo

Door Astrid Pater

Duo is een kaartspel wat in de VS al een bestseller is gebleken en nu de oceaan is komen overwaaien en in Nederland in de schappen van de winkels ligt. De opzet van het spel is eenvoudig: zo snel mogelijk je kaarten kwijt zien te raken. Daarbij moet echter wel op een aantal eigenschappen van de kaart gelet worden. Want de kaarten mag je niet zo maar uitspelen.

Twee eigenschappen
Iedere speler krijgt zeven kaarten in de hand en moet deze zo snel mogelijk zien kwijt te raken. In het midden van de tafel ligt de afneemstapel. Aan beide kanten van deze stapel wordt een kaart neergelegd, en dat zijn de startkaarten. Om een kaart te mogen spelen moet deze tenminste met twee eigenschappen overeenkomen met de kaarten die al op tafel liggen. De meeste kaarten hebben drie eigenschappen: een kleur, een cijfer, een vorm. Dus op een blauwe twee met een rondje, past een blauw twee met vierkantje, of een groene twee met een rondje.

Speciale kaarten
Er zitten ook een aantal speciale kaarten in het spel die iets makkelijker te spelen zijn en enkel afhankelijk van één eigenschap van een daarvoor gespeelde kaart. Van elke eigenschap zit een dergelijke kaart in het spel. In Turbo-Duo, de ietwat vereenvoudigde spelvariant, zit er nog een extra kaart in het spel: de Joker. Deze kaart kan op alle andere kaarten gelegd worden, net zo goed als dat alle andere kaarten weer op de Joker gelegd kunnen worden. Zo zit er ietsjes meer tempo in het spel als het met de allerjongsten wordt gespeeld.

Conclusie
DUO is een leuk inventief kaartspel. Voor ouderen is het een leuk tussendoortje, maar voor jongere spelers is het behoorlijk leerzaam. Zo leren ze meer over het herkennen van cijfers, kleuren en vormen. En daarnaast deze ook te combineren met elkaar. De eerste paar keer spelen zal het nog even lastig zijn, maar na vaker spelen zullen ze het spel ook beter oppikken. DUO is een geslaagd spel dat met meerdere mensen leuk te spelen, maar ook zeer geschikt is voor twee personen.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30 min.
Auteur: Maureen Hiron
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .

ofon | Disclaimer