Familie Poen

Door Astrid Pater

De naam Poen zegt het al. In deze familie draait het om de centen en dan het liefste het innen van zoveel centen. Baby Poen is maar 1 cent waard en zijn iets oudere broertje slechts 2. Daar staat tegenover dat de oude rotten grootvader en overgrootvader 20 en 50 centen waard zijn. Nu maar eens het poen in de pocket zien te krijgen.

Pestachtig kaartspel
Het doel van Familie Poen is zo snel mogelijk je kaarten zien kwijt te spelen. Wie dit als eerste lukt krijgt geld van zijn tegenspelers. Zij moeten hun handwaarde in munten aan de rondewinnaar uitbetalen. Zodra er een speler failliet is, tellen de andere spelers al de waardes van hun munten bij elkaar op. Wie dan het meeste geld heeft wint het spel. Kaarten kun je uitspelen door op de openliggende kaart een kaart met dezelfde waarde of van dezelfde kleur te leggen. Bij het uitspelen van de op-een-na-laatste kaart roep je Poen. Doe je dit niet dan krijg je een extra kaart. Bij het uitspelen van je laatste kaart roep je Familie Poen. Familie Poen is dus duidelijk een pestachtig kaartspel dat je voor gevorderden gelukkig wat lastiger kan maken.

Regels voor gevorderden
Voor wie de basisregels te eenvoudig vindt, zijn er de regels voor gevorderden. Hierbij gaan de jongste en oudste telg van de familie een rol spelen. Wie Baby Poen met waarde 1 speelt, mag meteen nog een kaart uitspelen. Dit kan weer een Baby zijn, maar ook een willekeurige andere kaart van dezelfde kleur. Je mag er ook voor kiezen geen extra kaart te spelen. Wie Overgrootvader Poen met waarde 50 speelt, dwingt daarmee de volgende speler een kaart van de stapel te pakken. Deze speler mag verder geen kaart uitspelen. Leuke manier om dus een kaart in iemands maag te splitsen.

Conclusie
Het speelplezier van Familie Poen is al gauw verdwenen als je een potje verliest en met flink wat hoge kaarten in je handen blijft zitten. Twee van zulke verliesbeurten betekent dat het spelletje snel voorbij is. Leuk voor de winnaar, maar het evenwicht tussen winst en verlies lijkt een beetje verloren bij Familie Poen. Familie Poen kun je maar beter gauw aan de kant leggen en vervangen door een ouderwets potje pesten.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: -
Auteur: Heinz Meister
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .