Flaschenteufel (De Bezeten Fles)

Door Astrid Pater

 

Een eeuwenoud verhaal vertelt ons over Keawe en een fles. De fles is zeer bijzonder, alhoewel van glas gemaakt, is deze niet te breken. De fles is namelijk in het hellevuur tot stand gekomen en heeft speciale krachten. Wie de fles in zijn bezit heeft, en doodgaat voor de fles te hebben doorverkocht, zal eeuwig branden in de vuren van de hel.

Weg met de fles
Het doel van Flaschenteufel is zoveel mogelijk punten te verzamelen en niet te eindigen met de fles in je bezit. Er zitten 37 kaarten in het spel die bij aanvang evenredig over de spelers worden verdeeld. De kaarten hebben een bepaalde waarde aangegeven door een aantal stippen op de kaart zelf. Hoe hoger het nummer op de kaart, hoe meer stippen, en hoe meer de kaart dus waard is. Wie als eerste 500 punten verzameld, wint het spel.

Verkopen
Nadat de kaarten zijn verdeeld, leggen alle spelers een kaart weg. Dit zijn de strafpunten die de speler krijgt die eindigt met de fles in zijn bezit. Per speelronde leggen alle spelers een kaart op tafel. In principe wordt een slag gewonnen door de speler die de hoogste kaart oplegt. Tenzij er een speler een kaart oplegt die minder waard is dan de fles. Dan wint deze speler de slag, maar krijgt daarmee wel de fles in het bezit.

Bittere einde
Zo wordt er doorgespeeld totdat alle kaarten op tafel zijn gelegd zijn. Wie dan de fles heeft, kan zijn gewonnen slagen aan de kant leggen. Immers, deze speler krijgt de strafpunten die aan het begin van het spel zijn weggelegd. Hoeveel dat er zijn weet niemand van tevoren. De andere spelers kunnen de punten bij elkaar optellen en een begin maken om 500 punten te verzamelen.

Verhaal
Het mooie van Flaschenteufel is eigenlijk dat het verhaal waar het om draait zeer goed in het spel verwerkt zit. Op een aantal van de 37 kaarten staan citaten uit het verhaal, en op de overige kaarten zien we plaatjes die het verhaal ondersteunen. Het komt weinig voor dat een thema zo goed in de uitvoering van het spel terug te zien is. Complimenten daarvoor.

Conclusie
Flaschenteufel is een zeer verslavend kaartspel. Eenmaal de smaak te pakken, is het spel lastig weg te leggen. Het spel draait vooral om slim spelen. Wel de slagen met veel punten te pakken, maar ondertussen ook de fles weer aan anderen over te hevelen. De slimste spelers trekken aan het langste eind. The Bottle Imp is een zeer geslaagd kaartspel in zowel de spelopzet als de verweving van het thema in het spel.

Ben je nog niet overtuigd? Speel het spel dan eerst online op
www.flaschenteufel-online.de (Duits)Uitgever: Bambus Spiele
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .