Gargon

Door Astrid Pater


Amuletten zijn waardevolle voorwerpen, en wie deze in zijn bezit heeft, verwerft daarmee ook veel macht. In het kaartspel Gargon is het de bedoeling om zo veel mogelijk amuletten te verzamelen. Wie aan het einde van het spel de hoogste waarde aan amuletten heeft verzameld, zal de macht naar zich toetrekken.

Amuletten
De kaarten in Gargon zijn verdeeld in zes kleurgroepen. Elke kaart heeft een waarde tussen de 0 en 15. Daarnaast leveren sommige kaarten amuletten op. Hoe lager de waarde hoe meer amuletten de kaart oplevert. De kaart met de 0-waarde levert echter helemaal geen amuletten op, deze kaart heeft een speciale betekenis. De Gargonkaart met waarde 0 levert aan het einde van het spel extra punten op. Wie deze in zijn bezit heeft mag alle amuletten van dezelfde kleurgroep als de 0-kaart verdubbelen. Mocht je toevallig 2 van deze kaarten hebben, dan verviervoudigt het aantal amuletten zich zelfs. Aa het einde van het spel kun je op nog een manier extra punten vergaren. Wie van een bepaalde kleurgroep de meeste kaarten in het bezit heeft, krijgt 10 extra punten. Hebben twee spelers evenveel, dan krijgen ze elk 5 punten extra.

Tactiek
Elke beurt moet een startspeler een aantal kaarten (gesloten) voor zich neerleggen, dit zijn er maximaal 3. De medespelers moeten in een zelfde verhouding (bijvoorbeeld 2: 1) ook kaarten neerleggen, de kaarten hoeven niet van dezelfde kleurgroep te zijn. Alleen de laatste speler moet gebruik maken van de kleurgroepen die al op tafel liggen. Dan begint de strijd. De kaarten worden omgedraaid en per kleurgroep wordt er gestreden om de hoogste kaart. Wie deze kaart bezit mag de kaart houden, de andere kaarten worden op een aflegstapel gelegd. Gargon leent zich goed voor tactiek. Bij het uitkiezen van de kaarten kun je handig gebruik maken van de kleuren van de kaarten. Op basis hiervan kun je kleuren kiezen die je tegenstanders niet hebben. Zo win je gegarandeerd een aantal slagen en kun je handig een 0-kaart in het bezit krijgen.

Conclusie
Het spelregelboekje tracht duidelijk te zijn, maar laat in beginsel toch wel te wensen over. Het lijkt in eerste instantie een brei van woorden waar geen spel aan vast te knopen valt. Maar zodra je het spel speelt met de regels er nog eens naast, dan lijkt het beetje bij beetje duidelijker te worden. Tip, speel eerst een open potje zodat de regels duidelijk worden. Gargon is een zeer geslaagd tactisch kaartspel. Het is leuk dat je medespelers soms een hak kunt zetten, maar zij kunnen je ook weer terugpakken. Pas de verdeel- en heerstactiek dus niet al te vaak toe. Gargon zal zeker niet gauw vervelen en levert ongetwijfeld een aantal fanatieke speeluurtjes op.Uitgever:Amigo
Speelduur: 45 min.
Auteur: Spartaco Albertarelli
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 7,99

. : B A N N E R S : .

ef="../oversnelspel.html">Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer