Gesjaakt

Door Jan Willem

Zin in een kaartspelletje met een korte uitleg, een korte speelduur en toch leuk om te doen? Gesjaakt heeft het allemaal en ook nog een heel klein doosje dus prima voor op vakantie! Haal zo min mogelijk punten en win. Lukt het niet? Geen probleem, probeer het gewoon nog een keer.

Kaarten en fiches
Het spel bestaat uit 32 kaarten, met daarop de getallen 3 tot en met 35. Elke speler krijgt aan het begin van het spel elf fiches. De kaarten worden geschud en er worden negen kaarten uitgehaald en in de doos gelegd. Daarna draait de startspeler de eerste kaart om en beslist hij of hij de kaart neemt, of er een fiche op legt. Neemt hij de kaart, dan zijn de punten die erop staan strafpunten maar mag de speler de fiches die er op liggen houden om later opnieuw in te zetten. Hij draait daarna de volgende kaart om en beslist weer, nemen of fiche erop.

Wachten of nemen
Heeft een speler een rijtje van opeenvolgende kaarten, dan telt alleen de laagste kaart als minpunten. Zo zijn de 30 en de 32 samen 62 minpunten, maar de 30, 31 en 32 samen maar 30 minpunten. Maar het kan best zijn dat die ene kaart die je nog zoekt al in de doos zit (er zijn immers negen kaarten weggelegd) dus soms is het gokken. Daarnaast wil je zo nu en dan best een kaart nemen (omdat hij bijvoorbeeld een set verbindt) maar is het beter om er nog even een fiche op te leggen. Dan gaat hij een rondje langs de andere spelers en als die hem laten liggen heb je het volgende keuzemoment meer fiches!

Conclusie
Elke keer maar twee keuzes, pakken of een fiche erop leggen, maken de spelregels erg eenvoudig. Maar soms is het best lastig de goede keuze te maken. Pak je de kaart die je wilt hebben, of laat je hem nog een rondje liggen en pak je hem de volgende ronde met meer fiches? Al met al is het lastig in te schatten, maar omdat een spelletje heel kort duurt (nog geen 10 minuten) probeer je het gewoon nog een keer. Prima kaartspelletje voor even tussendoor, als afsluiter op het einde van de avond of op de camping. Enige kleine nadeel is wellicht dat er geen reservefiches zijn en helemaal op vakantie raak je nog wel eens wat kwijt. Het heeft mijn favorieten (Take 5 en Tai Pan) nog niet verstoten, maar hij eindigt hoog in mijn persoonlijke top van kaartspelletjes.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Thorsten Gimmler
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .