Graantje de Voorste

Door Jan Geerling

Het leven van pluimvee gaat niet over rozen. Ben je eens een keer niet met je soortgenoten aan het knokken om een graankorreltje, dan moet je wel oppassen voor vossen die het op je vleugeltjes voorzien hebben. Van deze problematiek besloot 999 Games een leuk klein spelletje te gaan maken.

Kleur bekennen
In graantje de voorste zien we zes gekleurde locaties waar graankorrels (kleine houten blokjes) worden neergelegd. Vervolgens krijgen de spelers een aantal kaarten met daarop pluimvee of vossen en een bijbehorende puntenwaarde. Elke kaart heeft ook een kleur, en natuurlijk moet die bij een locatie met dezelfde kleur worden gelegd. Elke ronde leggen de spelers één kaart neer bij een locatie. Vervolgens is het kijken wie wat heeft neergelegd. Heb jij als enige pluimvee bij een locatie aangelegd? Dan krijg jij de daar aanwezige graankorrels. Maar wat als er meer kapers op de kust zijn?

Vechten
Leggen twee spelers een pluimveekaartje aan bij dezelfde locatie, dan kun je eerst onderhandelen en het aanwezige graan onderling proberen te verdelen. Lukt dit niet, dan ga je er om dobbelen. Beide spelers gooien één keertje en tellen het aantal ogen op bij het puntentotaal van hun kaartje. Diegene met de meeste punten pakt al het graan. Soms kan het dus best handig zijn om te onderhandelen, zeker als je de punten op zeker binnen wilt halen. Maar als je de punten echt keihard nodig hebt, kan een alles of niets tactiek ook erg effectief zijn.

Vossen
Elke ronde komt er meer graan bij, en dus worden sommige locaties erg aantrekkelijk. Maar pas op! Soms kunnen handige medespelers er voor kiezen om een vos aan te leggen. Vossen eten het gevogelte bij hun locatie op. De kaartwaarde van zo'n kippetje wordt dan aan de vos in punten uitgekeerd. Zijn er meerdere vossen bij een locatie, dan wordt er weer gedobbeld om de punten. En vossen onderhandelen niet!

Schijtlijster
Voorts kan een speler ook nog een schijtlijster aanleggen. Deze laffe kip pikt slechts één graantje mee. Maar als een vos 'm te grazen neemt, dan zit dat stomme roofdier mooi met twee strafpunten opgescheept! Dit levert de speler die de schijtlijster aanlegt twee voordeeltjes op: je hebt op zeker een punt, en je zadelt een ander met minpunten op. Zoals je merkt is het dus nog een aardig tactisch steekspel om de punten binnen te halen. Leg jij je pluimvee aan bij een waardevolle locatie? Of verwacht je dat anderen dat ook gaan doen en speel je liever de vos?

Conclusie
Graantje de Voorste is zonder twijfel één van de leukere spelletjes die ik de laatste tijd gespeeld heb. Het spel heeft een flink "nog een potje" gehalte, en is makkelijk genoeg om snel uit te leggen aan minder bedreven spelers. Toch hoeven de spelers die van tactiek, bluf en diepgang houden niet hun neus op te halen voor dit kleine spel. Hoe vaker je Graantje de Voorste speelt, hoe inventiever je wordt in het vernuftig uitspelen van de kaarten. Zeker, geluk is ook hier een factor, maar proberen in te schatten wat je medespelers gaan doen levert bij dit spel veel spanning op. Aanrader!



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Stefan Dorra
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: €11,95

. : B A N N E R S : .