Habemus Papam

Door Jan Willem de Roos

De Paus is dood! Elke speler kruipt in de huid van een kardinaal en probeert zoveel mogelijk steun te verzamelen om hun kansen te verhogen de nieuwe Paus te worden. Edelstenen verhogen de kans om de steun te krijgen van de overige kardinalen, maar zorgen ook voor de nodige steun in de politiek. Gelukkig zijn er ook manieren om aan nieuwe edelstenen te komen, maar dat gaat weer ten koste van de tijd die je kunt besteden aan het behalen van steun. Wie verkrijgt de meeste steun en wordt de nieuwe Paus?

Kardinalen, politiek en acties
Aan het begin van het spel ontvangt elke speler een zichtscherm, een beginvoorraad edelstenen in vier verschillende kleuren en een beginvoorraad geldkaarten. Vervolgens worden er drie gedekte stapels kaarten op tafel gelegd, een stapel met kardinalen, één met politieke personen erop en een stapel met actiekaarten. Naast de drie stapels komt de “Camerlengo”, een kaart met edelstenen erop. Het basisprincipe van het spel is eenvoudig, elke ronde wordt er van elke stapel één kaart opengedraaid, waarna de spelers kunnen bieden op de vier geboden mogelijkheden (de drie opengedraaide kaarten en de Camerlengo).

Bieden en kaarten verzamelen
Als alle vier de kaarten opengedraaid zijn nemen alle spelers vanachter hun zichtscherm een aantal edelstenen in hun gesloten hand en strekken deze uit. Als alle spelers hebben bepaald wat ze deze ronde in willen zetten, draait iedereen tegelijk zijn hand open en laat zien wat hij geboden heeft. De hoogte wordt eerst door het aantal, en dan door de waarde van de edelstenen bepaald. De speler met het hoogste bod mag eerst kiezen, zijn er spelers met een gelijk bod dan gaat het met de wijzers van klok mee vanaf de startspeler. Kardinalen en politieke kaarten worden open voor de spelers gelegd en actiekaarten komen gesloten in de hand van een speler. De speler die de Camerlengo kiest, of krijgt omdat hij als laatste was, krijgt drie nieuwe edelstenen en wordt de startspeler voor de volgende ronde.

Actiekaarten
Actiekaarten kunnen vlak voor de biedfase worden gespeeld. Met de actiekaarten kun je ervoor zorgen dat kardinalen worden gewisseld, kardinalen overlopen, je extra geld krijgt, je gratis een aantal edelstenen mag bieden, je als laatste mag bieden in een ronde of je kunt direct enkele overwinningspunten kopen.

Punten
Het doel van het spel is zoveel mogelijk overwinningspunten halen. In principe is elke kardinaal één punt waard. Daarnaast zijn er politieke kaarten die ervoor zorgen dat je geld kunt omzetten in punten, politieke kaarten die zelf overwinningspunten waard zijn, actiekaarten die punten waard zijn en combinaties van verschillende kardinalen die je extra punten op kunnen leveren.

Conclusie
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik over het algemeen geen fan ben van biedspellen, dus ik begon nogal sceptisch aan Habemus Papam. Maar als je het spel een paar keer speelt blijkt dat subtiele biedspelletjes helemaal nog niet zo verkeerd zijn. Er zijn aardig wat mogelijkheden om aan punten te komen en daarom zijn er verschillende wegen naar de overwinning, wat het spel alleen maar ten goede komt. Het grootste probleem zit hem in het feit dat er elke ronde vrijwel altijd drie goede keuzes zijn (kardinaal, politiek en actiekaarten) en één relatief vervelende (de Camerlengo levert in principe niets op). Dit betekent dat met drie spelers het spel maar niet wil loskomen, omdat je eigenlijk altijd wel iets goed krijgt. Pas met vier spelers strijd je ergens om en komt het spel pas goed tot zijn recht. Het wat serieuze karakter van zowel het thema als de tekeningen drukt de sfeer een beetje van dit vlotte en best leuke biedspelletje, wat ik wel jammer vind. Al met al een leuk uurtje tijdverdrijf voor vier personen.



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Christoph Bauer
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .