Hippe Kippen

Door Astrid Pater

Het leven van een kip is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als het gaat om indruk maken op de mannetjes. Tig kippen en maar één haan. Niet voor niets is Rooster Booster een echte macho haan die niet omkijkt naar een ‘grijze’ kip. Wanneer Rooster Booster langskomt bij de kippenren halen de hennetjes alles uit de kast om maar op te vallen. Vossekleedjes, kettingen van vossentanden en mooie platina enkelbandjes. Daarmee moeten ze toch bij Rooster Booster in het oog springen.

Snuisterijen
De kippetjes verzamelen allerlei snuisterijen om de meeste indruk op Rooster Booster te maken. Het kippetje dat na drie tellingen de meeste punten heeft gescoord, wint het spel. Iedere speler krijgt 4 kaarten om mee te beginnen en een verdubbelingskaart. Door het aanleggen van een verzameling van een bepaalde snuisterij verdien je punten. Meer verzamelingen kunnen meer punten opleveren. Maar is je verzameling te klein dan heb je er helemaal niks aan. Zodra de Rooster Booster-kaarten door de stapel kaarten zijn geschud, kan het spel beginnen.

Acties
Per beurt mag je als speler drie acties uitvoeren. Je kunt een gedekte kaart spelen. Dit is de schatkist en de basis voor je verzameling van een bepaalde snuisterij. Zonder schatkist geen verzameling. Ook kun je een open kaart spelen. Je neemt een kaart uit je hand en begint een verzameling of breidt deze uit. Op tafel liggen drie open kaarten. Hier mag je een van in je hand nemen. Vervolgens draai je van de gedekte stapel een kaart om, om het gat op tafel op te vullen. Je mag ook meteen een kaart van de gedekte stapel trekken, dit kost je echter twee acties. Ten slotte mag je de vos verplaatsen. De vos blokkeert een verzameling. Je mag de verzameling wel uitbreiden, alleen telt deze niet mee tijdens een puntentelling. De vos mag je verplaatsen naar een andere eigen verzameling. Dit kost je één actie. Of je verplaatst de vos naar een willekeurige medespeler (twee acties). Aan het einde van je beurt mag je de vos gratis verplaatsen naar een verzameling van je linkerbuurman.

Rooster Booster
Tijdens het spel worden Rooster Booster-kaarten getrokken. Wanneer er vier zijn omgedraaid volgt de puntentelling. Heb je een verdubbelingskaart uitgespeeld dan verdubbelt deze de waarde van je verzameling. Verder levert een unieke collectie 4 punten op. Een grootste collectie levert 3 punten op en een op één na grootste collectie 1 punt. Bij een even grote verzameling worden de punten eerlijk verdeeld en krijgt de speler met een op één na grootste collectie geen punten. De verzameling waar de vos op staat, levert geen punten op. De tweede puntentelling volgt als er 7 Rooster Booster-kaarten open liggen en de laatste telling na 10 Rooster Booster-kaarten. Bij de laatste telling kun je als speler ook strafpunten krijgen. Twee strafpunten voor een schatkist zonder verzameling en 1 strafpunt voor de kaarten in je hand.

Conclusie
Hippe Kippen is niet zo maar een kaartspelletje waarbij je wat snuisterijen verzameld en daar punten voor krijgt. Het spel heeft een strategisch element dat je pas echt onder de knie krijgt na een aantal keer spelen. Hippe Kippen is daarom ook spannender met meer dan twee spelers. Je moet dan beter je buren in de gaten houden. Zeker als je aast op het verzamelen van een unieke collectie. Daarnaast is de vos opeens een interessante pion in het spel. Je kunt met de vos een verzameling van een tegenstander waardeloos maken en een eigen verzameling opwaarderen. Andere afwegingen die je moet maken zijn of je snel een aantal kleine verzamelingen opbouwt of kiest voor een paar grote verzamelingen? Een pittig spelletje voor de jonge spelers, maar wel ontzettend leuk. Wie weet uiteindelijke de meeste indruk op Rooster Booster te maken en verzamelt de meeste punten?Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Alan R. Moon & Mick Ado
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .