Jagen, Troeven en Slagen!

Door Astrid Pater


In de oertijd werd er door de mens nog gejaagd om te kunnen overleven. Niet alleen leverde het geschoten wild vlees op, maar ook huiden die voor beschutting en warmte konden zorgen. Wolven, moeflons, wilde zwijnen en beren waren voor de mens niet veilig. Maar andersom moest de jagende man ook op zijn tellen letten. Één misstap en de dieren namen de jager te grazen. In Jagen, Troeven en Slagen! zullen echter alleen de dieren slachtoffer van de jacht worden. 

Troef je wild
De wild- en troefkaarten worden van elkaar gescheiden en de kaarten kunnen worden geschud. Alle spelers krijgen 12 gedekte kaarten die ze in de hand houden. De troefkaarten worden ook geschud en komen open, maar elkaar wel overlappend, op tafel te liggen. De bovenste kaart geeft de troefkleur van de speelronde aan. De speler die de moeflon met waarde 10 mag de ronde beginnen. In de eerste drie rondes proberen de spelers zoveel mogelijk diersporen te verzamelen door slagen te winnen. Een slag win je als de hoogste kaart in de slagkleur op tafel legt. Alleen met een troefkaart kun je een slag van een andere kleur winnen. Maar de troefkaart mag alleen gespeeld worden als je de slagkleur niet meer in handen hebt. In de eerste drie rondes mag je bij vier spelers maximaal 3 slagen winnen (bij 3 spelers 4 slagen). Op deze manier heeft iedereen steeds 12 kaarten in de hand voor de volgende ronde. In de vierde en laatste ronde probeer je juist zoveel mogelijk dieren te verzamelen en is er geen maximum aan slagen meer. Dan leveren de dieren punten op en niet de diersporen. Wie aan het einde van ronde 4 de meeste punten heeft, wint het spel.

Conclusie
Jagen, Troeven en Slagen! is een leuk tactisch tussendoortje. Je moet niet alleen op het juiste moment een slag pakken (niet alle kaarten hebben namelijk diersporen), maar je moet ook in de gaten houden welke kleur de volgende ronde de troefkleur is. Het is namelijk helemaal niet verkeerd om van die kleur ook wat kaarten te verzamelen. Troefkaarten kunnen soms heel handig zijn om punten te pakken te krijgen. Een ideaal spelletje voor op vakantie!Uitgever: Phalanx Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Günter Burkhardt
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 8,99

. : B A N N E R S : .