Jambo

Door Jan Willem

Twee Afrikaanse koopmannen gaan de strijd aan om de rijkste persoon van Afrika te worden. Hiervoor moeten ze handelen in goederen, maar ondertussen schuwen ze het niet om hun rivaal te bestoken met dieren en voorwerpen. Daarnaast roepen ze de hulp in van personen om zichzelf te helpen, of hun tegenstander dwars te zitten. Wie haalt het eerste de zestig goudstukken en roept zichzelf uit tot winnaar?

Kaartjes
Jambo is voornamelijk een tweepersoons kaartspel, aangevuld met fiches om de scores bij te houden. Elke speler begint met een marktkraam met daarop plaats voor zes handelsgoederen, vijf kaarten in de hand en een startkapitaal van twintig goud. De kaarten bestaan uit handelskaarten (voor de aanschaf of verkoop van handelsgoederen), dieren, personen en voorwerpen. Dieren en personen zijn actiekaarten, die een eenmalig effect hebben. Voorwerpen mogen open voor de speler worden gelegd en de speler die ze bezit mag per beurt één keer gebruik maken van de eigenschappen ervan.

Vijf acties
Elke keer dat een speler aan de beurt is mag hij vijf acties uitvoeren. Hij mag beginnen met één nieuwe kaart te trekken voor zijn hand, maar dit mag ook overgeslagen worden. Daarna kan hij kiezen uit verschillende acties. Zo kan hij personen- of dierenkaarten spelen en gebruik maken van hun effect. Hij kan voorwerpen open voor zich neerleggen, of gebruik maken van de voorwerpen die hij al had liggen. Als laatste kan hij handelskaarten spelen. Op elke handelskaart staat welke voorwerpen hij kan kopen of verkopen en tegen welke prijs. Koopt hij handelsgoederen dan pakt hij de corresponderende fiches en legt deze op zijn marktkraam, waarna hij de bank betaald met goud. Bij verkopen gaat het precies de andere kant op. Als een speler ten minste zestig goud heeft verzameld, mag zijn tegenspeler nog één keer aan de beurt. Na deze beurt wint de speler met het meeste goud.

Conclusie
Ik begin altijd graag met de eigenschappen die mensen zouden kunnen gaan irriteren. Gelukkig is dit lijstje bij Jambo zeker niet lang. Hoewel er op elke kaart best veel tekst staat, leer je de kaarten snel genoeg kennen en herkennen als je het spel vaker speelt. Het enige andere minpuntje is dat sommige kaarten wel erg sterk zijn, en het krijgen van deze kaarten heeft toch een zekere (hoewel beïnvloedbare) geluksfactor in zich. Maar alles bij elkaar kan ik niet anders zeggen dat het spel prima speelt. Je hebt genoeg manieren om het spel te beïnvloeden, je kunt je tegenspeler prima dwarszitten maar niet tot het absurde af en verder is het goed nadenken bij wat je doet. Hoewel het mijn favoriete tweepersoonsspel Lost Cities niet van de troon kan stoten, staat het zeker in mijn top 3. Daarnaast zijn er inmiddels ook twee uitbreidingen verkrijgbaar dus als je genoeg hebt van basisspel (wat best even duurt), kun je voor een paar euro weer even vooruit. Zeker voor de mensen die vaak spellen spelen voor twee, een echte aanrader.Uitgever: QWG Games
Speelduur: 30-45 min
Auteur: Rüdiger Dorn
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 19,-

. : B A N N E R S : .