Knollen voor Citroenen

Door Astrid Pater

Wie groentes verbouwd wil ze ook kunnen verhandelen op de markt. Maar ja, soms heb je iets dat de koper niet wil. En dan probeer je op slinkse wijze toch maar je knollen voor citroenen door te laten gaan. De naiëve koper zal dit marktkoopmans trucje niet doorhebben. Dit geldt echter niet voor de doorgewinterde handelaar en dan zit je alsnog met de gebakken peren.

Bluf je kaarten kwijt
Knollen voor Citroenen is een blufspelletje waarbij je zo snel mogelijk de kaarten die je in je hand hebt moet zien kwijt te raken. Wie dat lukt wint het spelletje, of als je met puntentelling speelt wint de speler die na een bepaald aantal rondes de minste punten heeft. Afijn, hoe speelt dit spelletje. De speler die begint roept de naam van de groente die gespeeld dient te worden. Bijvoorbeeld komkommers. Hij legt vervolgens een kaart gesloten op de tafel. Dan is de volgende speler aan de beurt. Deze kan twee dingen doen: zelf een kaart spelen of de kaart van de vorige speler in twijfel trekken.

Bij twijfel
Speelt hij zelf een gesloten kaart, dan is de volgende speler aan de beurt. Twijfelt hij aan de kaart (in dit geval dat er dus geen komkommer ligt), dan wordt er gekeken of hij gelijk heeft. In geval van onterechte twijfel, moet de speler zoveel kaarten pakken als de waarde van de kaart die in twijfel getrokken is. Is er terecht getwijfeld, dan moet de speler die de 'onjuiste' kaart gespeeld heeft zoveel kaarten pakken als de waarde van de gespeelde kaart

Actiekaarten
Aan het begin van het spel krijg je ook vier actiekaarten waarmee je het spel een heel andere richting op kunt sturen. Er is een dubbele twijfelkaart waarmee je de ander (of jezelf) twee keer zoveel kaarten kunt laten pakken bij twijfel. Je hebt een kaart waarmee je de groente kunt veranderen van bijvoorbeeld komkommer in paprika. Ook is er een kaart waarmee je de richting van het spel kunt aanpassen. En tenslotte is er de bomkaart. Mijn favoriet, omdat je met deze kaart iemand de hele stapel gespeelde kaarten kunt laten pakken. De bomkaart wordt gesloten gespeeld. Wanneer een speler twijfelt aan een kaart en het is de bomkaart, dan splits je hem dus de hele stapel in de maag. Als je dus een bomkaart speelt heb je zelf niks te verliezen.

Conclusie
Knollen voor Citroenen is niet zo bijzonder in zijn soort, omdat er meer van dit type blufkaartspelletjes bestaan. Desalniettemin is het spelletje verder wel geinig. Met name wanneer je een medespeler een bom in de maag weet te splitsen. Het is niet heel erg diepgaand en origineel waardoor Knollen voor Citroenen uiteindelijk in de 'leuk voor tussendoor, maar blijft uiteindelijk in de kast liggen'-categorie terechtkomt.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30 min.
Auteur: Marcel-André Casasola Merkle & Tobias Biedermann
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .