Koko Kolder

Door Astrid Pater

Ik vermoed dat veel mensen wel bekend zijn met het kaartspel ‘ezelen’. Er worden kaarten doorgegeven en wie als eerste vier bij elkaar horende kaarten heeft legt zijn duim op tafel. De rest volgt, en wie de laatst duim op tafel legt, krijgt de letter e. Het basisidee van Koko Kolder is hetzelfde. Alleen nu moeten we apenfamilies bij elkaar sparen en krijgen we geen strafletters maar schatten. Wie uiteindelijk de meeste punten weet te verzamelen wint het spel.

Koko!
Koko Kolder is geschikt voor een grote groep mensen, en hoe groter de groep, hoe leuker het eigenlijk is. Zoals gezegd is het de bedoeling om een apenfamilie compleet te maken. Wie dat lukt roept ‘Koko’ en drukt op de bijgeleverde kokosnoot waar een apengeluid uitkomt, zodat ook de rest weet dat ze zo snel mogelijk een hand op de kokosnoot moeten leggen. Alle spelers mogen in volgorde van de hand op de kokosnoot een schat uitzoeken.

Schatten verzamelen
Voor aanvang van een ronde zijn een aantal schatten uitgelegd (zoveel als dat er spelers meedoen). Deze schatten zijn punten waard. Wie dus als eerste op de kokosnoot drukt, kan de meest waardevolle schat pakken. Pech voor de laatste speler, want er kunnen ook schatten met minpunten tussenzitten. Naast de schatten zitten er ook nog kaarten met een opdracht tussen. Zo kan het zijn dat alle spelers hun beste kaart moeten inleveren. Of dat je een schat aan je buurman moet geven, of zelfs een schat bij hem mag ontvreemden.

In het ootje nemen
Naast de extra kaarten die het spel nog een stukje spannender maken, mag je ook zelf net zo lollig zijn als we van apen verwachten. Oftewel, je mag je medespelers ook in de war brengen. Je roept heel hard ‘KOKO’ en slaat met je hand naast de kokosnoot op tafel. De persoon die als eerste volgt en wel op de kokosnoot drukt, moet zijn beste kaart inleveren. Een leuke manier om de speler die er het beste voor staat in het ootje te nemen.

Conclusie
Koko Kolder is een leuke variant op ezelen. En ook al is ezelen leuk in zijn eenvoud, ik moet toegeven dat ik Koko Kolder net iets leuker vind. Je kunt elkaar voor de gek houden, en door de extra opdrachtkaarten moet je goed nadenken welke schat je uiteindelijk pakt. Een positief puntje voor Jumbo is dat er al een batterij in de kokosnoot zit en je dus niet van een koude kermis thuiskomt als je met het spel wilt beginnen en je dus geen batterijen hebt. Een goede zaak! Tenslotte is Koko Kolder een leuk spel om op een kinderfeestje te spelen. Het spel brengt een hoop hilariteit met zich mee en voor je het weet is de woonkamer veranderd in een jungle.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 3-8
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

/oversnelspel.html">Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer