La Isla Boonita

Door Astrid Pater

 

 

Sommige kaartspellen doorstaan de tand des tijds. Boonanza is daar er één van. Dit kaartspel waar het verbouwen van bonen thalers (geld) oplevert is al jaren populair en staat nog steeds in top tien-lijstjes. Een tijdje geleden is er een uitbreiding op dit spel uitgebracht en ondertussen zijn we toe aan uitbreiding numero 2: La Isla Boonita.

Havens, handelsschepen, piratenschepen
De uitbreiding La Isla Boonita heeft als basis de spelregels van Boonanza, tot dusverre gebeurt er dus niets spannends. Bij 6 of 7 spelers heb je ook de eerste uitbreidingsset nodig om aan het spelen te slaan. Nieuw aan La Isla Boonita is het eiland met dezelfde naam waar de bonen voor het oprapen liggen. Alleen moet je er wel met je handelsschip heen om ze in te laden. Per handelsschip kun je echter ook maar een bonensoort inladen. Bedenk dus goed welke bonen jou rijk kunnen maken. Dan is het ook nog eens oppassen geblazen, want de piraten liggen op de loer om jouw handelsschip te beroven. Klinkt allemaal heel spannend, maar de namen van de eilanden en hun plaatsen brengen met name een glimlach op gezicht. Wie moet er niet lachen om plaatsnamen als Barceboona, Boonaco en Melboon.

Handelen en piraterijen
Nu maar hopen dat het lachen ons niet snel zal vergaan als we met het spel beginnen. Zoals gezegd is de basis gelijk aan het originele spel, maar met een paar extraatjes. In fase 2 van het spel kun je handelen, varen en verbouwen. Iedere speler heeft één handelsschip bij aanvang van het spel. Een tweede handelsschip kan tijdens het spel voor 4 thalers aangeschaft worden. Met je schip vaar je naar een van de twee havens op La Isla Boonita en laadt de bonen op je schip. Dit kunnen meerdere bonen van hetzelfde soort zijn. Één bonensoort per schip. Bonen op een schip kunnen niet op een bonenveld verbouwd worden. Je mag echter wel bonen van het bonenveld op het handelsschip laden. Dit kan bij de verkoop van bonen extra thalers opleveren. Ook de bonen die je op je piratenschip verzamelt mag je overladen op het handelsschip. Een piratenschip moet je tijdens het spel aanschaffen voor twee thalers. Daarna kun je handelsschepen van medespelers aanvallen en per schip één boon veroveren. Dit lukt alleen als het schip dat jou aanvalt de bonen niet snel kan verkopen.

Het boonenduel
In tegenstelling tot Boonanza heeft La Isla Boonita een twee-persoons variant aan het spel toegevoegd: het boonenduel. De spelregels zoals in de uitbreiding La Isla Boonita zijn van kracht met enkele uitzonderingen. De spelers krijgen 5 kaarten in de hand, in fase 2 worden er drie in plaats van twee kaarten omgedraaid en in fase 3 worden er twee en niet drie extra bonenkaarten getrokken. Zodra in fase twee de drie kaarten zijn omgedraaid wordt de bovenste kaart van de aflegstapel bekeken. Komt deze overeen met een van de openliggende kaarten, dan wordt deze kaart hierbij aangelegd en de actie herhaald. Net zo lang tot de bovenste bonenkaart van de aflegstapel niet overeenkomt. De bonen moeten door de speler worden verbouwd. Ook nu levert oogsten weer thalers op.

Conclusie
La Isla Boonita heeft zeker een succesvol nieuw element aan het spel toegevoegd, buiten de leuke namen om: het handelsschip. Het is een handige bewaarplaats om bonen op te slaan. Met name de bonen van het bonenveld die je op het schip mag laden. Het is eigenlijk een extra bonenveld. Het jammere van La Isla Boonita is dat de kosten voor een tweede handelsschip vrij hoog liggen met 4 thalers en het piratenschip niet lekker uit de verf komt. Althans niet met het groepje personen met wie ik het gespeeld heb. Ook al is de investering in een piratenschip gering, twee thalers, wordt deze niet vaak aangeschaft. Spelers met een piratenschip in het bezit gebruiken deze weer niet veel. Met gemengde gevoelens kijk ik daarom terug op de uitbreiding La Isla Boonita. Misschien leuk voor een keer, maar al gauw zul je weer teruggrijpen naar het originele Boonanza. Soms is de originele variant gewoon de beste!Uitgever: 999 Games
Speelduur: 90 min.
Auteur: Uwe Rosenberg
Spelers: 2-7
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .