The Two Towers: Het Kaartspel

Door Jan Geerling

Een nieuwe LotR film brengt ook weer nieuwe merchandise. Als u een beetje rondklikt hier op SnelSpel ziet u zo al vier speltitels staan, en dat is nog maar het topje van de ijsberg. The Two Towers is de opvolger van het vorig jaar verschenen Fellowship of the Ring-kaartspel. Hebben we hier echt te maken met een nieuw spel, of heeft Ravensburger het eerste spel gewoon even opgepoetst met nieuwe plaatjes en opnieuw op de markt gebracht?

Handleiding
Het vorige kaartspel was redelijk in orde, maar had wel een paar flinke problemen. Ten eerste was de uitleg in de handleiding alles behalve duidelijk. Soms snapte ik er echt helemaal niks van. Na een middagje puzzelen lukte het ons om het spel min of meer te spelen. Als je eenmaal die barrière door was kreeg je te maken met een opzich wel aardig kaartspel wat verder niet heel veel met LotR te maken had, er zaten simpelweg LotR plaatjes bij. Aardig, maar niet briljant dus.

Variatie
Met The Two Towers probeert men gelukkig een variatie op de gameplay van het eerste gedeelte uit. De handleiding is echter, net als de eerste keer, lastig genoeg om op te afstuderen. Zorgvuldig lezen, en even uitproberen hoe het werkt is dus zeker aan te raden voor je een serieus spelletje begint. Opzich is dat geen ramp, maar dat maakt het spel wellicht ontoegankelijk voor nieuwelingen. Op zich is The Two Towers qua opzet echt niet zo lastig, maar na het lezen van de handleiding kan ik ieder die een andere indruk heeft opgedaan, vergeven.

Karakter
Het spel start in Amon Hen, en van daaruit moeten Frodo en kornuiten proberen Minas Tirith te bereiken. Onderweg komen de spelers langs diverse (6) locaties uit de film, en kunnen punten verdiend worden. Wie aan het einde van de rit de meeste punten heeft, heeft natuurlijk gewonnen. Dit was ongeveer ook het geval in het eerste spel, maar nu heeft men zogenaamde karakterkaartjes toegevoegd. Deze kunnen slaan op kracht, wijsheid, wilskracht of uithoudingsvermogen. Elke plaats waar de speler komt vergt zo zijn eigen karakter kaartjes. Voor je op zo'n plaats komt moet je dus de juiste kaarten zien te verdienen.

Krachtmeting
Kaartjes kan je van de 'afneem stapel' pakken, maar er zijn ook enkele openliggende kaarten. Hier kan de speler zijn slechte kaartjes dumpen, om er vervolgens de betere kaarten van zijn of haar gading weg te pakken. Door tactisch te spelen kan je dus je tegenstander met rotkaartjes opzadelen, terwijl je zelf met de betere kaarten aan de haal gaat. Aangekomen op de plaats van bestemming legt iedereen zijn kaarten uit en volgt er een 'krachtmeting'. Wie de meeste juiste kaartjes neerlegt krijgt de aan de plaats gerelateerde punten, en de ring in zijn bezit. Vervolgens gaat men verder naar de volgende plaats.

Conclusie
Het is weer even puzzelen, maar als u de bedoeling van het spel doorheeft, dan blijkt The Two Towers een redelijk leuk kaartspel. Het spel is zeker een verbetering van het eerste deel, en daarom hoeven bezitters van het eerste deel niet bang te zijn dat ze het zelfde spel nog eens kopen. Het spel is relatief simpel van opzet, en heeft een hogere 'nog een potje'-waarde dan zijn voorganger. Voor de fans van Lord of the Rings een leuk spel om de laatste weken voor de première van de film mee door te komen.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Prijs: € 15,99

. : B A N N E R S : .