Top Trumps - LotR: Return of the King

Door Jan Geerling

Vroeger toen ik nog een ouderwetse brugklasser was speelden we een Duits spelletje: Top Aas Troef. Bij dit spel had je een aantal kaarten die allemaal unieke waarden bezaten. We hadden 4 versies: Auto’s, Treinen, Vliegtuigen en Motoren. Alle spelers pakten hun bovenste kaart. De speler aan de beurt zij dan bijvoorbeeld: “mijn vliegtuig kan 1700 KM/u”. De speler wiens vliegtuig het snelste kon won dan de ronde. Zo ga je net zolang door tot iemand alle kaarten in het bezit heeft. Menig saaie treinreis heb ik op die manier gevuld.

Midden Aarde
Groot was de verrassing toen ik jaren nadien van Identity games het spel Top Trumps opgestuurd kreeg, met als hoofdthema Lord of the Rings: Return of the King. In dit spel nemen alle inwoners van Midden-Aarde het tegen elkaar op. Toen ik het spel nog met auto’s speelde, hing het af van welke auto het zwaarst, snelst, meeste toeren per minuut, duurst of gewoon snelst was. Nu zijn de criteria: Weerstand tegen de ring, Leeftijd, Incasseringsvermogen, Strijdkracht, Magie, Lengte.

Thema's
Je kunt het spel met zijn tweeën spelen, maar hoe meer spelers, hoe beter. Het spel is het leukst met minimaal vier spelers. Vaak zijn vier spelers moeilijk voor een onbekend spelletje te porren, maar deze titel heeft twee grote voordelen. Het is extreem makkelijk uit te leggen, en bovendien is er altijd wel een aansprekend onderwerp om mee te spelen. Naast Lord of the Rings kan je ook nog Top Trumps kopen met als thema Feyenoord, Raceauto’s en Dino’s. Een spelletje Top Trumps kan behoorlijk op en neer golven, en al snel wordt duidelijk welke kaartjes belangrijk zijn, en welke niet.

Sterke en zwakke punten
Aragorn is bijvoorbeeld een zeer goed kaartje. Hij heeft een goede weerstand, strijdkracht, lengte en incasseringsvermogen. Zijn leeftijd is echter zijn achilleshiel; hij is ‘slechts’ 88 jaar. Treebeard is bijvoorbeeld ruim 17000 jaar, en Gandalf is ook al meer dan 2000 jaar oud. Zo is het dus zaak om snel door te hebben wat de sterke en zwakke punten van je kaartjes zijn. Sam is bijvoorbeeld nooit uitgesproken sterk, maar kan zeer goed tegen de verleidingen van de ring. Met dat ene sterke puntje kan hij een hoop moeilijke tegenstanders aan.

Conclusie
Top Trumps is een zeer geslaagd spelletje. Sommige waarden zijn een beetje discutabel. Volgens dit spel heeft Frodo bijna geen weerstand tegen de ring. Waarom laten ze hem die ring dan dat hele eind naar Mordor dragen? Misschien bedoelen ze wel dat Frodo in de laatste film weinig weerstand meer over heeft. Desondanks is hij op afstand één van de zwakste kaartjes uit het spel. Top Trumps is leuk, simpel en snel, en voor de lage prijs hoef je ‘m niet in de winkel te laten liggen.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 10 min.
Auteur: -
Spelers: 2+
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 4,95

. : B A N N E R S : .

href="../oversnelspel.html">Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer