Machiavelli

Door Astrid Pater


We gaan een stukje terug in de tijd, terug naar renaissance en naar het plaatsje Toscane. In dit spel spelen acht prominente, en minder prominente bewoners van Toscane een belangrijke rol. Met behulp van hen probeer je zo veel mogelijk gebouwen in het bezit te krijgen. Verschillende gebouwen hebben verschillende waarden en kleuren die punten opleveren. De speler die aan het einde van het spel de meeste waardepunten heeft verzameld wint het spel.

Kies je eigen kaarten!
Het spel begint door de koningskaart aan de oudste medespeler te geven. De speler in het bezit van de koningskaart begint elke ronde. Er wordt gespeeld met acht karakterkaarten. Bij het verdelen van de kaarten wordt er, alvorens de kaarten onder de spelers worden verdeeld, een karakterkaart uitgehaald. Dit is alleen bij de beginnende speler bekend. Nu is het zijn beurt een kaart te kiezen. Dan geeft hij de resterende kaarten aan de volgende speler die er ook een kiest, en zo gaat het verder. Elke karakterkaart heeft een eigen betekenis en kan zo van belang zijn voor de spelers. Het is dus zaak je kaarten slim uit te zoeken.

Om de beurt
Na het uitzoeken van de kaarten kan het spel beginnen. Op volgorde van minst prominent tot meest prominent karakter komen de spelers aan de beurt. Met een lage kaart, zoals de moordenaar ben je eerder aan de beurt. Tijdens een speelbeurt kun je verschillende keuzes maken. De speler kan twee goudstukken nemen, of twee gebouwkaarten (waarvan er eentje weer moet worden weggelegd). Goudstukken heb je nodig om je gebouwkaarten te kunnen gebruiken. Zonder gebouwkaarten kun je geen gebouwen kopen. Vervolgens mag de speler een gebouw bouwen. In principe kan er nooit meer dan een gebouw gebouwd worden, tenzij je in het bezit bent van het karakter Bouwmeester. Deze mag drie gebouwen in een beurt bouwen. Nadat alle karakterkaarten aan de beurt zijn geweest, begint het weer van voor af aan. Dit gaat door totdat een speler een achtste gebouw heeft geplaatst. De ronde wordt uitgespeeld. En dan worden de punten geteld. De speler met de meeste punten wint het spel. Sommige gebouwen leveren extra punten, en als je van elke kleur een gebouw hebt krijg je ook bonuspunten.

Conclusie
Over Machiavelli moet gezegd worden dat het kaartspel er erg mooi uit ziet. Alle kaarten zien er gedetailleerd en zeer goed verzorgd uit. Het is een lust voor het oog. Het spel an sich is vrij tactisch ingesteld. Met een beetje opletten en slim spelen kun je je tegenspelers tegenwerken, of juist zelf profiteren van de acties van anderen. Maar na een aantal keer spelen waren we zelf eigenlijk een beetje zat van het spel. Desondanks kan ik me goed voor te stellen dat mensen er laaiend enthousiast over zijn, en er fanatiek mee blijven spelen.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 60 min.
Auteur: Bruno Faidutti
Spelers: 2-7
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 11,99

. : B A N N E R S : .