Manga Manga

Door Jan Willem


De machtige regenboogdraak heeft alle helden uit het land opgeroepen voor een groot toernooi. Iedereen komt opdagen voor de grote strijd om de machtigste manga-figuur te worden. Waar dit totaal geforceerde thema op slaat is niet echt duidelijk. Wat is het dan wel? Een prima melig kaartspelletje voor tussendoor!

Sneltreinvaart
De regels van Manga Manga kunnen niet makkelijker. Iedereen krijgt zes kaarten en wie het eerste zijn hand leeg heeft, wint de ronde. Op elke kaart staat een fraai plaatje van een Japans stripfiguur maar eigenlijk maakt dat niets uit. Het gaat namelijk alleen maar om de kleur van de kaart. Daarnaast staat op elke kaart in de hoek de kleur die de volgende kaart moet hebben. Iedereen is tegelijk aan de beurt dus het gaat puur om de snelheid van opleggen. Met drie of meer spelers mag je geen twee kaarten na elkaar opleggen dus moet je eerst wachten tot iemand anders een kaart heeft gespeeld. Verder zijn er ook kaarten met “regenboogdraken”, dit zijn gewoon jokers die overal op mogen. Speelt een speler een regenboogdraak dan mag hij daarna zeggen welke kleur gespeeld moet worden. Loopt het spel vast dan moet de speler die de laatste kaart op heeft gelegd de bovenste kaart van de stapel omdraaien.

Fiches
Aan het eind van de ronde krijgt de speler die het eerst uit was een winnaarsfiche met daarop één of twee overwinningspunten. De speler die de meeste kaarten over heeft krijgt een verliezersfiche die hem in volgende rondes meer kans geeft op een overwinning (bij gelijkspel krijgen alle verliezers een verliezersfiche). Er zijn negen winnaarsfiches dus na negen rondes is het spel afgelopen. De verliezersfiches zorgen ervoor dat iemand met een kaart minder een ronde mag beginnen, dat hij twee kaarten mag ruilen of dat zijn tegenstanders al hun regenboogdraken moeten ruilen met de stapel. Ook is er één verliezersfiche met een overwinningspunt.

Conclusie
Het thema van dit spel had wat mij betreft niet ongelukkiger gekozen kunnen worden. Het spel is een prima melig kaartspelletje dat helemaal niets met Japanse strips te maken heeft, en ik denk dat het thema aardig wat mensen uit de doelgroep heeft afgeschrikt. De fiches zorgen ervoor dat spelers die de ene ronde kansloos zijn dat de volgende ronde niet zijn. Doordat de winnaarsfiches één of twee punten opbrengen, heeft de speler met de meeste winnaarsfiches lang niet altijd gewonnen. Met twee spelers is Manga Manga niet veel aan, omdat je dan wel meer kaarten na elkaar op mag leggen waardoor je in je eentje door kunt spelen. Doordat het om snelheid gaat, zijn pap en mam (en zeker opa en oma) waarschijnlijk vrij kansloos, maar onder leeftijdsgenoten zorgt het vaak voor grote hilariteit. Doe daar de lage instap, vrij lage aanschafprijs en korte speelduur bij en je hebt een prima party-spelletje voor tussendoor.
Uitgever: 999 Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Peter Neugebauer
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .

l">Colofon | Disclaimer