nmbrs!

Door Jan Geerling

Rekenwonders opgelet! Nmbrs! is een spelletje waarbij je jouw bovenmatige rekencapaciteiten kan inzetten om je tegenstanders letterlijk te slim af te zijn. Hier win je namelijk door slimme getallencombinaties te bedenken en zo je kaarten kwijt te raken. Eindelijk is de winst geen kwestie van geluk… of wel?

Kaartjes kwijtraken
Iedere speler krijgt een aantal kaarten. Net als Jokeren en Rummikub moet je in dit spel van je kaartjes afkomen door combinaties te maken. Elke kaart levert een bepaald aantal punten op. Is iemand al zijn kaarten kwijt, dan is een ronde voorbij en tel je de punten. De punten in de hand trek je af van je totaal. Elke ronde ligt er een kaart die de speler op de hand mag nemen. Wil hij dit niet, dan mogen andere spelers hem eventueel opeisen. Zei dienen dan wel een extra kaart mee te pakken.

Rekenkundige combinaties
Klinkt allemaal eenvoudig genoeg, maar hoe kom je dus van je kaartjes af? Door rekenkundige combinaties te maken. De simpelste zijn natuurlijk combi's zoals 4, 5 en 6. Of tafels zoals 35, 40, 45. Elke combi moet minstens 3 lang zijn, en een getallenlogica hebben. De logica tussen 18, 33 en 48 is bijvoorbeeld dat het steeds +15 is. De mogelijkheden zijn legio, en je zult merken dat je steeds inventiever gaat worden in het vinden van combinaties.

Geluk
Net als bij Rummikub mag je ook aanleggen bij bestaande combi's. Dit mag echter pas als je zelf een combinatie hebt weten neer te leggen. En daar schuilt hem het enige beetje geluksfactor in het spel. Als je namelijk de pech hebt dat je gewoon geen combinatie in handen krijgt, loop je al snel tegen een achterstand aan. Het maken van combi's wordt alleen maar makkelijker als er meer op tafel ligt, en daar kan jij dan niet van profiteren, omdat jij nog steeds die vermaledijde startcombi moet maken. Aaargghhl!

Conclusie
Ik vond Nmbrs! een erg leuk spel, maar het zat me bij de proefspelletjes ook zeker niet tegen. Het geeft een heerlijke voldoening om een combi neer te leggen waar de tegenstanders eerst even verbaasd naar staren voor ze de logica doorhebben. Wat dat betreft gaat het spel een stukje verder dan Rummikub. Het kleine beetje geluksfactor bederft de pret wat mij betreft niet, maar mij heeft het dan ook redelijk meegezeten. Lekker tussendoortje en voor ouders met kinderen zeker aan te raden.Uitgever: A&KJ Productions
Speelduur: 15 min.
Auteur: -
Spelers: 2-8
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: €10,-

. : B A N N E R S : .