Oh Hell

Door Astrid Pater

De titel 'Oh Hell' klinkt een stukje erger dan dat het is. Het spelletje staat helemaal los van de hel an sich. Oh Hell is namelijk een kaartspelletje waarbij je van tevoren moet aangeven hoeveel slagen je in een ronde denkt te halen. Lukt je dit, dan is dat mooi meegenomen en stromen de bonuspuntjes binnen.

En zo werkt het
Elke ronde krijgen de spelers een aantal kaarten uitgedeeld (het begint met tien, en elke volgende ronde wordt het een kaart minder). Aan de hand van de kaarten moet de speler voorspellen hoeveel slagen hij in de betreffende ronde denkt te gaan winnen. Zo worden alle spelers bij langs gegaan en kan het spel beginnen.
Een slag win je doordat je de hoogste kaart hebt neergelegd in de startende kleur. Stel, een speler begint met een gele 13. Als je een gele kaart hebt moet je die neerleggen (tenzij je een actiekaart wilt spelen, maar daarover later meer). Stel jij hebt toevallig een gele 15 (de kaarten hebben een waarde van 0 tot 15). De rest heeft allemaal lager. Dan win jij de slag.
Nu zit er natuurlijk een addertje onder het gras. Stel jij legt de gele 15 neer, dan heb je nog niet de garantie dat je de ronde gewonnen hebt. Het kan namelijk zijn dat een van je medespelers niet een gele kleur heeft. Nu is er in het spel ook een troefkleur. De medespeler kan dan een troefkaart neerleggen en alsnog de slag winnen.

Actiekaarten
Er zitten ook een aantal actiekaarten in het spel. Zo heb je kaarten die 5 punten extra opleveren, of juist 5 punten minder. Zo is er een kaart die de troefkaart kan uitschakelen voor een ronde. En zo is er een kaart die de troefkleur nog in een slag van kleur kan laten veranderen. Op deze manier kun je een slag opeens winnen, of opeens verliezen, krijg je er extra punten bij of verlies je er een aantal.

De voorspelde slagen
Krijg je na een ronde gelijk, en heb je het aantal slagen gewonnen dat je hebt voorspeld, dan krijg je hiervoor bonuspunten. Heb je het mis, dan verlies je punten. Het is dus zaak goed in de gaten te houden of je wel genoeg slagen haalt, maar ook dat je er niet te veel haalt. En zo moet je ook je tegenstanders in de gaten houden, en kun je ze misschien wel een extra slag in de maag splitsen.

Conclusie
Oh Hell, is een vernuftig kaartspelletje. Je hebt inzicht nodig, maar ook wel een beetje geluk. Een beetje flauw van de uitgevers is dat ze het scoreblad op de handleiding hebben gedrukt. Die moet je dus wel eerst zelf kopiëren zodat je het scoreblad vaker kunt gebruiken. Al met al een aardig kaartspelletje.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 3-8
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 6,99

. : B A N N E R S : .

nelspel.html">Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer