Onexeno

Door Astrid Pater

Als spellenrecensiesite krijg je zo af en toe een mailtje van een onbekende uitgever met de vraag een spel te recenseren. Zo'n aanbod slaan we op de redactie natuurlijk niet af, want we houden nou eenmaal van spellen spelen. Dit keer was het een mailtje om aandacht te besteden aan het kaartspel Onexeno.

Op naar 500 punten
Het doel van Onexeno is om zo veel mogelijk punten te behalen. De speler die als eerste 500 punten heeft (of een ander afgesproken aantal punten) die wint het spel. Het spel kan met 2 tot 7 spelers gespeeld worden, maar ook in teams van 2 of 3 spelers.

5 bij 5
De speler die de hoogste kaart trekt, begint het spel. Iedere speler krijgt 5 kaarten. De startspeler legt een kaart op tafel en trekt een nieuwe kaart. De volgende speler legt hier weer een kaart aan. Dit kan horizontaal, verticaal en diagonaal. De enige beperking is dat de kaart passend moet zijn. De aansluitvlakken van alle aanliggende kaarten moeten passend zijn. Daarnaast mag het speelveld niet groter dan 5 bij 5 worden.

5 op een rij
Als het een speler lukt een rij van 5 kaarten te vormen (ook weer horizontaal, verticaal en diagonaal), krijgt de speler al deze 5 kaarten. Zo'n 'trick' levert punten op. Na iedere beurt, pakt de speler een kaart van de stapel. Is de stapel op dan wordt er net zo lang doorgespeeld tot een speler door al zijn kaarten heen is of totdat niemand meer verder kan. Wie nadat de stapel leeg is een beurt past, doet niet meer aan het spel mee. De punten op de kaarten die je nog in de hand hebt, trek je af van het totaal aan gewonnen punten.

Oeps
Het kan gebeuren dat een kaart verkeerd wordt aangelegd. Dat wil zeggen dat niet alle zijden van de kaart passend zijn. Dit kan zelfs ongemerkt gebeuren. Als een speler plotseling een verkeerd aangelegde kaart ontdekt, mag hij deze uit het spel halen en houden. Weer puntjes gewonnen.

Varianten
Naast het basisspel dat individueel en in teams gespeeld kan worden, zijn er nog twee spelvarianten. De ene is een Canasta-variant de ander een soloversie van het spel. Bij het solospel moet je uiteindelijk een 8 bij 8 speelveld met kaarten vullen, te beginnen bij 2 bij 2, 3 bij 3 tot aan 8 bij 8. Een grotere uitdaging dan je zou verwachten.

Conclusie
Onexeno is een verrassend leuk kaartspel. De spelregels zijn eenvoudig en je kunt dus snel met spelen beginnen. En dan blijkt het allemaal niet eens zo simpel te zijn. Dat betekent vooral dat je goed moet kijken waar je jouw kaarten aan kunt leggen. Het geeft een enorme kick om net die ene kaart in handen te krijgen waarmee je misschien wel twee rijen van 5 compleet kunt maken. Daarnaast is het opvallend dat er soms een foutgelegde kaart in het spel opduikt. En niemand die begrijpt hoe dat heeft kunnen gebeuren. We letten immers toch allemaal zo goed op...? Met Onexeno kun je een spelavond prima starten, maar het spel is onderhoudend genoeg om avondvullend te zijn.Uitgever: Penrose Press
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 1-7
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .