De Pedaalridders

Door Jan Geerling

Elke zomer volg ik met een schuin oog de ontwikkelingen in de Tour de France. Ik zit niet een hele etappe voor de buis, maar een belangrijke tijdrit of de laatste klim tijdens een belangrijke bergettappe wil ik best wel eens meepikken. En het is dit heroïsche gestamp op de pedalen waar we ons mee moeten gaan inlaten, maar dan gelukkig wel via een potje kaarten. Minder vermoeiend...

Toegankelijk
PS-Games heeft altijd leuke en simpele kaartspelletjes die makkelijk te leren zijn, en daarom uitermate geschikt voor een bordspelspeler zoals ik. Ik speel regelmatig een spelletje, maar om nou te zeggen dat ik tot de fanatiekste behoor...neuh. Ik heb gewoon geen zin om een hele dag op een handleiding te studeren voor ik aan de slag kan. Ik merk vaak dat dit aspect van bord- en kaartspellen een hoop potentiele spelers vaak tegenstaat, en dan zijn de PS-Games spellen (Schotten-Totten en de Grote Dalmuti bijvoorbeeld) uitermate geschikt. Ook Pedaalridders is vrijs simpel vaan aard.

Het tempo aangeven
Alle spelers krijgen zes kaarten die elk zo een waarde hebben. De speler op kop rijdt in de gele trui, en geeft het tempo aan. Legt hij een kaart met waarde 47 op, dan rijdt men 47 km per uur. De andere renners kunnen er voor kiezen hem gewoon te blijven volgen (in de luwte fietsen) en een kaart die minimaal maar 2 km per uur langzamer is op te leggen. Men kan de ander ook voorbij fietsen door een snellere kaart op te leggen. Jij bent dan in de volgende ronde de leider, en geeft dus het tempo aan. Kunnen de anderen dit tempo niet volgen, dan lopen ze achterstand op. Deze moet eerst goed gemaakt worden voor je weer aan de leiding kunt komen.

De bergen in
Verder zijn er ook speciale kaarten zoals tussensprints, waardoor je nog eens 2km per uur harder gaat, of tegenwindkaartjes waardoor je juist langzamer gaat fietsen. Verder kan je nog een bergkaartje opleggen. Met dit kaartje kan de koploper niet gepasseerd worden, en de achtervolgers moeten een gelijkwaardig tempo of meer fietsen om bij te blijven. In de luwte fietsen is er dus niet meer bij. Dit is natuurlijk een ideale kaart voor de koploper, zeker als de koers op zijn eind loopt. Een spelletje pedaalridders bestaat uit een aantal vooraf afgesproken koersen.

Conclusie
Het testpanel heeft Pedaalridders nogal gemengd ontvangen. De meer vaardige kaartspelers vonden de opzet wat al te simplistisch, en waren er vrij snel klaar mee. Ik zelf heb me er echter wel mee vermaakt, maar zoals al eerder gezegd, ik ben dan ook geen fanatieke speler. Voor de 'gewone man' (of vrouw) in bordspellenland is Pedaalridders een leuk kaartspelletje, de meer doorgewinterde speler zal er te snel flauw van zijn. Misschien is dit spel dan wel geen gele trui waard, maar wat mij betreft wint ze zeker een tussensprint.Uitgever: PS-Games
Speelduur: 15 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

olofon | Disclaimer