Saboteur

Door Astrid Pater

 

 

Wie kan zich de Weerwolven van Wakkerdam nog herinneren? Spelers kruipen in de huid van de verschillende karakters die bij het spel horen. Al spelende proberen ze hun identiteit geheim te houden. Dit spannende spelelement zien we terug in het nieuwe kaartspel Saboteur.

Mijnwerkers
Dwergen zijn echte mijnwerkers. Met bijlen en hamers gaan ze de stenen grotten te lijf om gangen te graven en schatten te vinden. In Saboteur hebben helaas niet alle dwergen dezelfde belangen. Sommige dwergen werken samen om de schat te vinden, maar er zijn ook dwergen (saboteurs) die er baat bij hebben de schat juist niet te vinden. Het punt is dat niemand weet wie te vertrouwen is. Bij aanvang van het spel krijgen alle spelers een rol toegespeeld die ze geheim moeten houden voor de anderen. Vinden de harde werkers de schat, dan delen ze deze samen. Lukt het de saboteurs om te voorkomen dat de harde werkers de schat vinden dan levert dat hen goudstukken op. Na drie rondes wint de dwerg met de meeste goudstukken.

Gangen bouwen en actie!
De dwergen gaan gangen bouwen beginnende bij het startpunt en eindigend bij een van de drie doelkaarten. Twee hiervan leveren niets dan steen op, maar onder een doelkaart ligt de felbegeerde schat. Tijdens je beurt mag je of een gangenkaart aanleggen of een actiekaart uitspelen. Actiekaarten speel je onder meer om te voorkomen dat de saboteur roet in het eten gooit of dat de harde werkers daadwerkelijk de schat bereiken. Er zijn verschillende actiekaarten: beschadigd gereedschap, reparatie, instorting en verkennen. De speler die beschadigd gereedschap heeft, kan geen gangen meer bouwen. Pas als zijn gereedschap is gemaakt mag hij weer verder. Deze speler mag overigens wel actiekaarten uitspelen. De speler hoeft overigens niet tot zijn eigen beurt te wachten voor reparatie. Medespelers mogen hem helpen door een reparatiekaart voor hem uit te spelen. Het is maar net waar het belang van de spelers ligt. Met een instortingskaart mag de speler een gangkaart vernietigen. De verkennerskaart kan ingezet worden om onder de doelkaarten te kijken.

Conclusie
Saboteur is een eenvoudig uit te leggen spel, dus je kunt er snel mee aan de slag. Met drie of vier spelers is er maar één saboteur in het spel. De saboteur moet van heel goede huize komen, wil hij de rest misleiden. Vanaf 5 spelers zitten er tenminste twee saboteurs in het spel en dat geeft saboteurs de kans om samen te werken. Het heeft allemaal met vertrouwen of wantrouwen te maken. Soms spelen saboteurs en harde werkers zelfs samen zonder dat ze het door hebben. Tja, het blijft goed opletten geblazen om te ontdekken of je dezelfde belangen als je medespelers hebt. Saboteur is een uitermate geschikt spel om mee te nemen op vakantie en met een grote groep te spelen. Saboteur is een verrassend leuk spel wat zeker vaker uit de kast gehaald gaat worden!Uitgever: 999 Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Frederic Moyerson
Spelers: 3-10
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .