Split

Door Astrid Pater


De kaarten zijn doormidden gehakt. Nu is het jouw taak om ze weer compleet te maken. Zoek de twee helften bij elkaar en vorm daarmee weer hele kaarten. Hiermee win je punten en kunnen tegenstanders minpunten verdienen. Zorg er voor dat je na drie ronden met de meeste punten uit de strijd komt en win het spel.

Twee helften
In Split is het de bedoeling om steeds paren van twee dezelfde kaarten te maken. Bijvoorbeeld twee boeren, twee vieren, noem maar op. Binnen de te vormen paren bestaan drie gradaties. Je hebt een 'weak match' (een rode met een zwarte kaart), een 'strong match' (twee rode of twee zwarte kaarten, maar niet van dezelfde soort) en een 'perfect match' (twee exact dezelfde kaarten).
Het vormen van paren kan jezelf punten opleveren en andere punten kosten. Als je bijvoorbeeld een 'perfect match' maakt, dan mag je één van de tegenspelers aanwijzen die dan strafpunten op zijn scoreblad bijschrijft.

Hoge kaarten, hogere waarde
Om het spel te winnen moet je zo veel mogelijk punten verzamelen. Twee dingen zijn daarbij handig om te weten. Een heren-paar is meer punten waard dan een tienen-paar. Het maakt overigens niet uit wat voor 'match' het is.
Het tweede punt is dat hoe meer paren je van een soort maakt tijdens de drie speelronden, hoe meer punten je dat uiteindelijk oplevert. Dat speelt dus ook een belangrijke rol bij de tactiek die je in het spel kunt toepassen.

Conclusie
Split is een makkelijk spel om te leren, en je kunt er dus snel mee aan de gang gaan. Dat neemt niet weg dat voor het spel zelf geld, dat het vrij matig is. Er zijn zeker betere kaartspellen. Maar voor de afwisseling kan Split geen kwaad.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 20-60 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

r SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer