Spongebob Squarepants Kaartspel

Door Astrid Pater

Wanneer tekenfilmfiguurtjes plots immens populair worden, zie je dat tevens terug in de merchandise. Dat geldt dus ook voor het gele heldensponsje Spongebob. Zijn gele figuurtje zien we terug op borden, bekers, truien, in pluche, maar ook in spellen. Eerder zagen we Spongebob al in een Barricade-uitvoering terugkomen. Nu is er een kaartspel naar dit mannetje vernoemd.

Simpele vorm van pesten
Over de spelregels van Spongebob Squarepants het kaartspel kunnen we heel kort zijn. Het is een simpele vorm van het welbekende kaartspel pesten. Zo is er een kwallenkaart waarbij 2 kaarten van de stapel genomen moeten worden, een stopkaart waarna de speler een beurt moet overslaan en een 'kleurdwangkaart' waarna je als speler de kleur van de te spelen kaarten kunt aanpassen. Ik noemde het spel al de simpele vorm van pesten en dat is omdat de nummering slechts tot 5 loopt. Op deze manier kan mijns inziens het spel ook vrij eenvoudig geleerd worden aan kinderen onder de 6 jaar.

Spongebob!!!
Gelukkig is er toch nog een variatieregel op het originele pesten bedacht. In het spel zit een speciale Spongebob-actiekaart. Wanneer deze kaart wordt uitgespeeld, is het de bedoeling dat iedereen zo snel mogelijk opstaat en Spongebob! roept. En dit kleine element maakt het spel net even wat leuker dan wanneer het helemaal pesten in een nieuw jasje zou zijn geworden. Reken er maar op dat het Spongebob roepen en daarbij opstaan een hoop hilariteit met zich mee brengt. Voor je weet staan de spelers niet meer, maar rollen ze onder de tafel van het lachen.

Conclusie
Het gevaar bij populaire figuurtjes gebruiken voor spellen is dat je een oud spel in een nieuw jasje krijgt. Veel meer dan het uiterlijk van het spel veranderen is er dus niet bij. Ook al geldt dit voor 99% ook voor het Spongebob Squarepants Kaartspel, moet ik toch ook de kanttekening maken dat het er wel leuk uitziet zo. Daarnaast is het element 'Spongebob-roepen' toch een leuke variatie op de bekendere vorm van dit kaartspel. Hoewel ik een kritische noot zet bij het kaartspel denk ik niet dat er ook maar een kind zo over zal denken. Kinderen zien toch alleen maar het blije gele sponsje en zullen zeker een hoop plezier aan het spel beleven.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 15 min.
Auteur: -
Spelers: 2-7
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

>Colofon | Disclaimer