Super 5

Door Astrid Pater


Hasbro staat het meest bekend om de bordspellen die zij uitgeeft, maar deze keer gaan we eens een kaartspel testen. En of dat een succes gaat worden, moet nog gaan blijken. Kan het spel Super 5 zich scharen tussen de al bestaande en succesvolle kaartspellen?

5 Overlevingskansen
De speler die het langst met zijn 5 overlevingskansen doet, en dus overleeft, wint het spel. Iedere speler krijgt bij aanvang van het spel 10 kaarten. Dit zijn cijferkaarten (rood) en jokerkaarten (blauw). Om de beurten leggen ze een kaart op, maar wie de grens van 21 punten overschrijdt, verliest een leven. Maar wanneer een speler alle kaarten in de hand heeft uitgespeeld, verliezen alle andere spelers een leven.

Cijferkaarten
De cijfers op de cijferkaarten lopen van 1 tot 7. Elke keer als er een kaart wordt opgelegd, komt het totaal aantal punten dichter in de buurt van de 21 te liggen. Het is dus een kwestie van slim je kaarten uitspelen, zodat je niet zelf de grens overschrijdt. Intussen moet je ook nog eens in de gaten houden hoeveel kaarten de andere spelers nog in de hand hebben, want je wilt ook voorkomen dat een ander alle kaarten uitspeelt.

Jokerkaarten
En daarvoor zitten er jokerkaarten in het spel. Dit zijn eigenlijk de pestkaarten. Je kunt de richting van het spel ermee veranderen, iemand een beurt laten overslaan, of zelfs het aantal punten in één klap omhoog laten schieten naar 21. Er zitten ook nog twee speciale pestkaarten in het spel. Een moordenaar die de medespelers van een leven ontneemt tenzij ze een cijferkaart 0 hebben. Daarnaast is er een kaart die aangeeft dat alle kaarten die nog in het spel zitten opnieuw worden geschud en verdeeld.

Opbergblik
Super 5 wordt geleverd in een mooi opbergblik. In dit kleine handzame blik zitten de kaarten, de spelregels, en ook de standaards met levenspoppetjes. Bij aanvang van het spel trek je alle poppetjes in de houder omhoog. En elke keer als je een leven verliest, duw je een poppetje weer naar beneden. Het zijn zeer stevige en hanteerbare houders en kunnen dus tegen een stootje.

Conclusie
Het moet gezegd worden dat het Hasbro is gelukt een geslaagd kaartspel op de markt te brengen. Het spel is eenvoudig, lijkt niet al te veel op pesten (of Black Jack), het is dus een spel op zich. Het is een kwestie van tactisch spelen en niet al te snel de jokerkaarten uit handen geven. Hoe meer je oefent hoe beter je wordt, maar geluk speelt natuurlijk ook een rol. Super 5 is overigens het leukst om met 3 of meer spelers te spelen hoewel het met zijn tweeën ook goed te doen is. Super 5 ziet er leuk uit en is geslaagd als kaartspel.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer