Tai Pan

Door Jan Willem

Kaartspelletjes zijn er in alle soorten en maten, dus het is lastig om iets totaal vernieuwends te ontwerpen. De makers van Tai Pan hebben dat dan ook niet gedaan, maar een oud en relatief bekend kaartspelletje genomen en dit uitgebreid met een paar extra regeltjes. Het oude kaartspelletje staat bekend onder vele namen, de een nog schunniger dan de andere dus laten we het daarom maar bij Tai Pan houden. Het is een slagenspelletje waarbij iedereen zo snel mogelijk van zijn kaarten af moet komen, maar dan met een twist, en die twist maakt het nou juist erg leuk!

Kaartspel?
Als je de stapel kaarten voor het eerst in je hand hebt vallen de mooie figuurtjes meteen op. Maar als je goed kijkt zie je dat het eigenlijk een gewoon kaartspel is met andere symbooltjes dan harten of schoppen. Met 4 extra kaarten, dat wel. Op het doosje staat voor 3 tot 12 spelers, maar als je de regels leest blijkt dat je voor 7 of meer spelers nog een doosje Tai Pan nodig hebt. Eigenlijk blijkt het spel alleen maar geschikt voor 4 spelers, waarbij je in 2 paren tegen elkaar speelt zoals bridge of klaverjassen. Alle andere varianten zijn een (soms nogal geforceerde) variant op de 4 spelers spelregels.

De regels
Het basisprincipe is dat iemand begint met een lage kaart en de spelers daarna een steeds hogere kaart op moeten gooien totdat iedereen gepast heeft, en dan mag diegene met de laatste kaart opnieuw uitkomen met een lage. Je mag verschillende combinaties gooien zoals paren, straten, three-of-a-kind of full-house en de volgende speler moet hier dus eenzelfde combinatie met hogere kaarten overheen gooien of passen. Er zijn twee combinaties (de 4-of-a-kind en 5 op een rij van dezelfde kleur) die gelden als bom en die mogen overal overheen gegooid worden. Ze kunnen alleen geslagen worden door hogere bommen.

Extra regels
Tai Pan voegt hier 4 extra kaarten aan toe namelijk de hond, fenix, draak en mah jong. De hond is niets waard en als een speler hem oplegt mag zijn teamgenoot de ronde beginnen in plaats van hijzelf. De fenix geldt als joker en de draak mag enkel alleen gespeeld worden en is de hoogste kaart in het spel. De mah jong tenslotte, telt als een nummer 1 kaart en mag zo dus ook in een straat verwerkt worden; de speler die deze kaart heeft mag de ronde beginnen. 

Puntentelling
De winnaar van de ronde mag de kaarten pakken die in die slag gevallen zijn. Als alle kaarten op zijn krijgt de winnaar de gewonnen kaarten van de verliezer erbij, en de tegenstanders van de verliezer krijgen zijn nog overgebleven handkaarten. Daarna tellen alle spelers de door hen behaalde punten. Alle heren en 10’en zijn 10 punten waard, alle 5’en 5. De draak is 25 waard en de fenix min 25. Zijn de spelers van 1 team als eerste en tweede uitgegaan dan wordt er helemaal niet geteld en krijgt dit team automatisch 200 punten. Het spel eindigt als een team 1000 punten heeft behaald, tenzij aan het begin anders is afgesproken. Daarnaast zijn er bonuspunten te verdienen door voorafgaand aan een ronde Tai Pan te roepen. Dit betekent dat jij denkt dat je deze ronde gaat winnen. Roep je Tai Pan voor de 9’de kaart is gedeeld dan krijg je 200 bonuspunten als het lukt (grote Tai Pan), doe je het wanneer alle kaarten opgedeeld zijn dan krijg je 100 bonuspunten (kleine Tai Pan).

Conclusie
Als je het spel nog niet hebt gespeeld zul je eerst teleurgesteld zijn als je erachter komt dat je gewoon een kaartspel hebt gekocht en dat het eigenlijk alleen maar met 4 spelers te spelen is. Zodra je het spel echter hebt gespeeld kom je er al snel achter dat het een geweldig leuk spel is en enorm verslavend. Als je niet oppast ga je spellenavonden zo plannen dat er maar 4 mensen zijn zodat je dit spel kunt doen. De gewone rondes zijn al erg leuk, maar als iemand Tai Pan roept, wordt het pas echt spannend. Als je zelf Tai Pan geroepen hebt zit je regelmatig te zweten of je het wel gaat halen. En als het een tegenstander is die Tai Pan geroepen heeft, zul je er alles aan doen om te voorkomen dat ze die bonuspunten haalt. Weet bij dit spel dat je maar gewoon een kaartspel koopt met een twist en dat het eigenlijk alleen maar voor 4 spelers is. Maar wel buitengewoon leuk en verslavend! Erg veel speelplezier voor het geld.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 60 min.
Auteur: -
Spelers: 3-12
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .