Take 5

Door Astrid Pater

 

Leg de tien kaarten die je uitgedeeld krijgt slim aan bij de vier kaarten op tafel. Maak rijen van maximaal 5 en scoor de minste minpunten. Wie op het laatst de minste minpunten heeft, wint het spel. .

In het kort
Take 5 is een eenvoudig kaartspel dat je zo hebt geleerd. Bij aanvang van het spel krijgt iedere speler 10 kaarten in de hand. Op deze kaarten staan de getallen 1 tot en met 104. Vervolgens worden er op tafel 4 kaarten open onder elkaar gelegd. Het is de bedoeling om aan die 4 kaarten de kaarten die je in je hand hebt aan te leggen. Dit moet echter wel gebeuren op volgorde van laag naar hoog. Je maakt dus rijen, en deze mogen maximaal 5 kaarten lang zijn (inclusief de eerste kaart).
Iedere speler kiest een kaart uit die hij/zij wil spelen. Deze kaart wordt omgekeerd op tafel gelegd. Heeft iedereen een kaart klaar liggen, dan pas worden ze omgedraaid. Degene met de laagste kaartwaarde mag als eerste aanleggen. Dan de volgende in de rij en zo verder. Dit gebeurt keer op keer, totdat alle tien de kaarten zijn gespeeld.
Dan worden de minpunten bij elkaar opgeteld en ga je verder. Als 1 van de spelers 66 minpunten heeft (tenzij anders afgesproken) stopt het spel. De winnaar is dan degene met de minste minpunten.

Koeienkoppen
Elke kaart heeft een bepaalde koeienkopwaarde, afgebeeld met het aantal koeienkoppen op de kaart. Zo hebben de meeste kaarten waarde 1. Maar een kaart die bijvoorbeeld een 5 als laatste cijfer heeft is twee koeienkoppen. En een kaart met 0 als laatste cijfer heeft 3 koeienkoppen. Sommige kaarten zijn dus meer waard dan andere.
Je krijgt minpunten doordat je kaarten niet kunt aanleggen. Stel je hebt een kaart met een getal lager dan de 4 kaarten op tafel. Dan moet je een rij weghalen en je eigen kaart daar neerleggen. De kaarten die je weghaalt zijn dus minpunten.
De andere mogelijkheid is dat je moet aanleggen bij een rij die al 5 lang is. Je moet altijd aanleggen daar waar het verschil met de al geplaatste kaart het kleinst is. Je pakt dan alle 5 de kaarten en legt je eigen kaart neer als nieuwe startkaart. Maar wel weer 5 kaarten erbij met strafpunten.

Conclusie
Take 5 is een hartstikke leuk kaartspel. Het is snel te leren en vrij simpel. Natuurlijk moet je wel een beetje slim je kaarten spelen, zodat je niet met minpunten komt te zitten. Het is dus ook anticiperen op welke kaarten de andere spelers zouden kunnen hebben, en uitspelen op een bepaald moment. Het spel is ook nog eens niet zo duur, dus nog een reden om het spel aan te schaffen.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Wolfgang Kramer
Spelers: 2-10
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 7,99

. : B A N N E R S : .