Totem

Door Jan Geerling

Een totempaal bouwen is zo eenvoudig nog niet. Natuurlijk moet hij er mooi uitzien, maar je wilt ook de hoogste en meest waardevolle bouwen. En als in jouw totempaal in de top een bevallige dame zit, dien je ‘m natuurlijk te beklimmen (de totempaal). Dit zijn dagelijkse Indianenzorgen waar wij eenvoudige bleekgezichten niet altijd bij stilstaan.

Klimmende indianen
Totem is een eenvoudig spelletje. Iedereen krijgt een aantal speelkaarten met daarop een onderdeel van de totempaal. Dit kan een stuk van de stam zijn, een top, een top met een dame er boven op en tenslotte een stuk paal met een klimmende indiaan. Elk stuk van de stam heeft een puntenwaarde. Door om en om stukken stam neer te leggen kunnen de spelers aan maximaal drie palen tegelijk bouwen. Wil een speler de punten van de stam claimen, dan legt hij er een top bovenop. Zit op die top een dame, dan moet de stam ook voorzien zijn van een plaatje met een klimmende indiaan. Anders geen punten.

Tactisch selecteren
De truc is dus een beetje veilingmeesterachtig. Wie besluit dat het aantal punten hoog genoeg is om te claimen? Durf je nog een rondje te wachten? Aangezien iedereen elke speelronde maar drie kaarten op hand mag nemen is het zaak om te zorgen dat je je kaarten tactisch kiest. Ik kan bijvoorbeeld de concurrentie een hak zetten door de paal te voorzien van een indiaan. Alleen als zij dan een top met dame op hand hebben kunnen ze dan de punten claimen. Elke speelronde is het dus weer tactisch kaarten van de eigen stapel pakken, en inschatten wat de anderen mogelijk gaan doen.

Conclusie
Het spelidee is simpel, en met één of twee potjes snapt iedereen de onderliggende tactiek en eventuele sabotageacties wel. Helaas is Totem verder geen diepgaand en veel te simpel spelletje. Ik vind zelfs de leeftijdskeuring van 8 jaar wat aan de hoge kant. Als tussendoortje is Totem geen verkeerde aanschaf, maar zelf prefereer ik toch ietsje meer spanning en diepgang. Ben je ergens op bezoek, en zie je het spel liggen, probeer het gerust eens. Maar voor dit geld zijn er leukere spelletjes in de winkel.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 15 min.
Auteur: Michael Feldkötter
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .