Trivial Pursuit: Take Away Hapklaar

Door Jan Geerling

 

Trivial Persuit, wie is er niet groot mee geworden. Trivial is net als Monopoly, Risk en Stratego zo'n spel dat virtueel iedereen wel eens heeft gespeeld. Maar in de auto of trein is een potje Trivianten echter bijna niet te doen. Daar heeft Hasbro nu de oplossing voor gevonden: de Take Away & hapklaar versie.

Aanvulling of meer?
In deze set treft de consument de volgende dingen aan: een dobbelsteen met alle categoriekleuren, een set vragenkaarten en een mooi plastic bewaardoosje. Het doel van deze set is tweevoud. Eerst en vooral kan je de set natuurlijk gebruiken als aanvul set bij het grote Trivial Persuitspel. Maar zoals de inleiding al aangeeft, kan je ook gewoon een zelfstandig spel spelen met deze set.

Kaartjes scoren?
Het spel is eigenlijk ontzettend simpel uit te leggen. Je gooit met de dobbelsteen, en beantwoord de vraag op het kaartje dat bij de kleur hoort. Heb je één vraag goed, dan gooi je opnieuw. Heb je een tweede vraag goed, dan mag je dat kaartje houden. Heb je daarna ook de derde vraag goed, dan mag je dus ook dat kaartje houden. Heb je het fout, dan is de andere speler aan de beurt. Wie het eerst zes kaartjes heeft, wint het spel. Maar voor je kaartjes kan gaan scoren, moet je dus minstens één vraag goed hebben.

Cryptisch
De vragen zijn van een wisselend niveau. Het jammere vind ik dat men te vaak heeft gekozen voor de zogenaamde cryptische omschrijvingen. Dan krijg je in de vraag ook automatisch een hint naar een antwoord mee. Toen ik Trivial voor het eerst speelde waren de vragen van een afgewogen niveau, jong en oud konden ermee uit de voeten. Ook de onlangs uitgekomen jubileumversie van het spel was erg goed. Maar de vragen in deze set zijn of veel te moeilijk, of gewoonweg te makkelijk door de cryptische hints.

Conclusie
Als je vaak Trivial speelt, raak je sneller dan je aanvankelijk dacht door je kaartjes heen, en dan is zo'n aanvulling best aan te raden. Ook het idee om gewoon een klein minispel om de vragenkaartjes heen te bouwen kan ik best toejuichen. Alleen de vragen laten mij een beetje met gemengde gevoelens achter. Ik hou gewoon meer van recht-toe recht-aan kennisvragen. Een maffe of cryptische vraag mag op zich best, maar hier krijgen ze een beetje de overhand. Aan de andere kant zijn er ook zat mensen die dat weer wel leuk vinden...Uitgever: Hasbro
Speelduur: 15 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

ef="../colofon.html">Colofon | Disclaimer