Ubongo het Kaartspel

Door Jan Geerling

In het Swahili betekent Ubongo zoiets als hersenen. Niet letterlijk, maar meer als in intelligentie. Het kan echter ook om een muzieksoort uit Tanzania gaan. Hoe dan ook, deze Afrikaanse ondertoon zien we terug in het artwork. Maar lay-out daar gelaten, hoe leuk is Ubongo in miniversie?

Snelheid vereist
Ubongo is de kaartspelvariant van het gelijknamige bordspel. Bij dit spel is het weer stressen om zo snel mogelijk de juiste patronen te leggen. De spelers krijgen een kaartje met de te leggen vorm. Daarna gaat de zandloper om en zoeken de spelers de juiste stukjes uit om daarna zo snel mogelijk de vorm na te maken. Binnen de tijd betekent dat je je kaartje mag houden.

Roep Ubongo win een punt
Als je jouw figuurtje hebt weten te leggen roep je Ubongo! Dan mag je het kaartje houden en heb je een punt. De andere spelers mogen proberen de figuur ook nog af te maken binnen de tijd. Lukt dit, dan scoor je ook een punt, anders moet je jouw kaartje inleveren bij de speler die als eerste Ubongo riep. Wie aan het eind van het spel de meeste kaartjes en dus punten heeft wint.

Conclusie
Ubongo is makkelijk uitgelegd, en het leggen van de vormen is zonder tijdsdruk en tegenstand niet moeilijk. Maar als je ineens de zandloper ziet gaan, en andere spelers zijn verwoed in de weer met de vormpjes, dan staat de druk er vol op. Wie op zo'n moment zich het beste weet af te sluiten van de bedrijvigheid om hem/haar heen wint het spel. Ubongo is een lekker tussendoortje en leent zich prima voor de vraag: ah, nog één potje?Uitgever: University Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Grzegorz Rejchtman
Spelers: 1-4
Leeftijd: 8+
Prijs: € 7,95

. : B A N N E R S : .