Uit

Door Astrid Pater

Wie een computer heeft, heeft ongetwijfeld in een verloren uurtje wel eens patience gespeeld. Dit kaartspel waarbij je rijen kaarten weg moet spelen is wereldberoemd en heeft er nu een nieuwe variant bij: Uit. Nu geen cijfers, azen, heren en dames, maar letters om weg te spelen.

Scrabble
Letters dus. Het eerste waar ik dan aan denk is dat Uit eerder een variant op Scrabble is dan Patience. Maar dat is zeker niet waar. Het doel van Uit is om door het vormen van woorden alle kaarten kwijt te spelen. De woorden moeten tenminste uit drie letters bestaan en de kleuren zwart en rood wisselen elkaar af.

Strategie
Alles valt en staat in dit spel met de juiste strategie. En dat is helemaal nog niet zo eenvoudig. Je moet onthouden welke letters er in welke kleur zijn en welke je gedurende het spel al hebt uitgespeeld. Gelukkig zitten er ook twee jokers in het spel die nog een beetje lucht geven. Is het spel op deze manier te lastig, dan kun je er voor kiezen te beginnen met het uitspelen van woorden van tenminste 2 letters. Is het juist te makkelijk dan kun je het aantal letters per uit te spelen woord ook opschroeven naar tenminste vier.

Conclusie
De makers van het spel geven in de speluitleg al aan dat het gemiddeld wel 30 potjes duurt voor je het spel onder de knie hebt en het je lukt alle kaarten uit te spelen. Zelf heb ik al een flink aantal potjes gespeeld en het is me nog niet gelukt. Om daaraan de conclusie te verbinden dat het spel niet geschikt is voor alle leeftijden gaat misschien wat ver. Maar ik schat in dat kinderen onder de 10 jaar toch best wat moeite hier mee zullen hebben. Uit is een echte uitdaging en daarmee wat mij betreft een leuke variant op het originele patience.Uitgever: Medal Games
Speelduur: 10 - 30 min.
Auteur: Frank Wouters en Kristoffel Francois
Spelers: 1
Leeftijd: alle leeftijden
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .