Veel Soeps

Door Astrid Pater

Wie een beetje thuis is in de keuken weet dat je niet zomaar alle ingrediënten bij elkaar kunt gooien om tot een lekkere maaltijd te komen. Een wijze les voor de spelers van Veel Soeps. Wanneer je daar soepje aan het brouwen bent, kom je er al gauw achter dat rode pepers niet thuishoren in snert, Franse uiensoep of champignonsoep. Maar wil je rode pepersoep, dan moet je er echt voor zorgen dat er geen blokjes bouillonsoep in verdwijnen, want dat is ook geen smakelijke combinatie. In een goed restaurant weet de kok hoe het hoort en in Veel Soeps ga je als speler vechten om voor je eigen restaurant de meeste sterren te vergaren.

Soepmenu
Bij aanvang van het spel hebben alle spelers een 5-sterren restaurant. Eenmaal aan het koken kunnen dit er meer of minder worden. Maar je krijgt nooit een negatief aantal sterren. Bij aanvang van het spel krijgen alle spelers ook vijf verschillende soepmenu's en dertien speelkaarten. Per speelronde moeten ze gaan kiezen of ze erwtensoep, Franse uiensoep, champignonsoep, rode pepersoep of geen soep gaan maken. In de 5 speelrondes komen alle soepen een keer aan bod. Het kan dus zijn dat je gedwongen wordt een soepje te brouwen waar je de kaarten niet voor in je handen hebt. Aan de hand van je kaarten ga je namelijk bepalen welke soep je wilt gaan brouwen.

Slagen pakken
De speler die begint legt van een bepaalde groente een kaart op tafel en roept de waarde die nu in de soep ligt, bijvoorbeeld een erwtensoepkaart met waarde 2. De speler die volgt, moet kleur bekennen en dus een erwtensoepkaart spelen als hij die in de hand heeft. Speelt hij een erwtensoepkaart met waarde 3, dan roept hij de totaalwaarde van de soep die nu 5 is. Wanneer een speler waarde tien haalt of overschrijdt, heeft hij de slag gewonnen. Wanneer een speler geen kleur kan bekennen mag er een willekeurige andere kaart gespeeld worden. Speelt de speler dan een rode peperkaart dan geldt ook voor de rest van de spelers dat ze geen kleur meer hoeven te bekennen, want rode pepersoep verpest de smaak van de soep. Het kan zijn dat een speler een overkookkaart speelt. Dan wordt de waarde van de soep gerudeceerd tot 0 en wordt er verder gespeeld. Een speler die meteen een waarde 10 kaart speelt, pakt de slag niet, want dan is deze kaart 0 punten waard.

Sterren verdienen
Hoe verdien je nu sterren voor je restaurant? Simpelweg door slagen te pakken met groentekaarten die in je gekozen soepje horen. Dus wil je erwtensoep brouwen dan levert elke erwtensoepkaart die je weet te pakken een ster op. Maar je kunt ook sterren verliezen. In erwtensoep, champignonsoep en Franse uiensoep hoort geen rode peper thuis. Heb je dan een rode peperkaart in de hand, dan kost je dat weer een ster. Voor rode pepersoep geldt weer dat er geen bouillonblokje in hoort en deze kaart levert voor de rode pepersoepmakers weer strafsterren op. Als je besluit een ronde de geen soep vandaag-kaart te spelen, betekent dat dat je helemaal geen slagen mag pakken. Elke kaart die je toch in je bezit krijgt kost je een ster.

Conclusie
Veel soeps is een erg leuk kaartspelletje waar nog best een beetje tactiek bij komt kijken. Met twee spelers is het spel te spelen, maar speel je bijvoorbeeld de geen soep vandaag-kaart dan is het nagenoeg onmogelijk om zonder sterverlies uit de strijd te komen. Voor Veel Soeps geldt dan ook, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Want met meer spelers wordt het spel een stuk leuker en ook weer wat tactischer. Begin je namelijk de ronde met het uitspelen van een erwtensoepkaart omdat je erwtensoep brouwt, dan kan een van de andere spelers gauw de kaarten onder je neus vandaan halen. Het duurt dan namelijk even voor je weer aan de beurt om de slag eventueel te pakken. Misschien is het dus helemaal niet zo slim om meteen de soepkaart neer te leggen die je nodig hebt. Kortom, Veel Soeps heeft iets meer diepgang dan je in eerste instantie zou verwachten en met meerdere spelers zul je er zeker een hoop plezier aan beleven.Uitgever: University Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

">Colofon | Disclaimer