Vliegen Vangen

Door Astrid Pater

Vliegen vangen is een kaartspelletje wat ons weer meebrengt naar het dorpje Wakkerdam. Want naast de Weerwolven van Wakkerdam en Boer Rutger van Beestenboel, zijn er ook een hoop vliegen in het dorpje die het zeer prettig vertoeven vinden in de koeienstal van de boer. Jammer voor buurman Philippe, want de vliegen plagen hem graag. In het bijzonder de blauwe poepvlieg Mireille. En daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Vliegen verdelen
Bij aanvang van het spel krijgen alle spelers vijf zwarte vliegen in de hand. Het stapeltje van 12 kaarten wordt geschud en de eerste kaart wordt omgedraaid. De kaart kan een voedselkaart zijn, een speciale kaart of een gevaarkaart. De voedselkaarten leveren pluspunten op en de gevaarkaarten minpunten. Gezien het doel van het spel is te eindigen met zoveel mogelijk punten, wil je natuurlijk de voedselkaarten zien te bemachtigen. En dit is het punt waar de vliegen in het spel een belangrijke rol gaan spelen.

Vliegen raden
De opengedraaide kaart is de kaart waar om gespeeld gaat worden. De spelers gaan nu inzetten. Dit doen zij door een bepaald aantal vliegen in de hand te nemen. Vervolgens moeten alle spelers gaan raden hoeveel vliegen er door alle spelers samen zijn ingezet. De speler die dit goed raad of er het dichtste bij zit, wint de kaart. De kaart met pluspunten legt hij voor zichzelf neer en een gewonnen kaart met minpunten mag voor een andere speler neergelegd worden. Het is dus altijd belangrijk dat je een kaart wint. Met het raden naar de vliegen is het belangrijk in de gaten te houden hoeveel vliegen er nog in het spel zitten. De ingezette vliegen verdwijnen namelijk uit het spel. De speler die et exacte aantal in gezette vliegen raadt, mag overigens weer een vliegje terug in de hand nemen.

Blauwe poepvlieg
Dan zijn er ook nog een drietal speciale kaarten die handig zijn om in je bezit te hebben. Allereerst de kaart 'Babyvliegen': deze levert nieuwe vliegjes op. Altijd handig als je niks meer hebt. Ten tweede heb je 'De Vliegenspray': deze kan de vliegen in een hand van je tegenstander uitschakelen. De vliegenspray mag je zo vaak gebruiken als er spelers in het spel zijn. Let dus goed op dat je de spray niet te snel opmaakt. Ten slotte is er 'Mireille, de Blauwe Poepvlieg'. Wie deze kaart in handen heeft, mag na het tellen van de inzet fluiten. Mireille wordt teruggefloten en het aantal ingezette vliegjes wordt dus met één verminderd. Mireille kun je dus tactisch inzetten, tot twee keer toe. Fluit je Mireille overigens niet terug, dan raak je deze stinkvlieg ook meteen kwijt.

Tactiek
Het leuke aan Vliegen Vangen is dat naast de eenvoud van het spel er ook nog een zeker tactisch element in het spel zit. Om te beginnen is het natuurlijk goed opletten bij wie je de gevaarkaarten neerlegt. Wanneer er nog geen voedselkaarten liggen, blijft het natuurlijk een gok, maar anders kun je er iemand mee van de overwinning afhouden. Ook het inzetten van de vliegen vraagt om tactiek. Wie door zijn vliegen heen is, kan niet meer bluffen, want dan heb je niks meer om in te zetten. Wees dus niet meteen te gortig met het inzetten van vliegen. De spray kan je daarentegen helpen als er een goede kaart op tafel ligt. Gebruik alle spray voor je medespelers en raadt daarmee zelf het exacte aantal vliegen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor poepvlieg Mireille. Zo kun je misschien voorkomen dat de te winnen kaart naar een speler gaat die er goed voor staat.

Conclusie
Vliegen Vangen is een kaartspelletje waarmee je goed een spelletjesavond kunt inleiden. Het spelletje duurt niet al te lang, en is vooral erg grappig. De 'echte' vliegen zijn een leuke toevoeging voor het spel. En het maakt kennelijk niet uit of je 8 jaar oud bent of 25+, want ze hebben een speelse uitwerking op iedereen die het kind in zichzelf erkent. Hoewel het spel niet al te moeilijk is, komt er toch nog een beetje tactiek bij kijken en dat maakt het spelletje nog interessant ook. Zoals ik al zei, Vliegen Vangen is een goed opwarmertje voor de rest van de avond.Uitgever: Vliegen Vangen
Speelduur: 20 min.
Auteur: Philippe des Pallières
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .

>Colofon | Disclaimer